Επικαιρότητα

Αξιοποίηση όλων των υγειονομικών δυνάμεων

Off

Με ομιλία σε εκδήλωση του κόμματος το Σάββατο το βράδυ στην ΕΗΜ, πλοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρ. Υπουργού και τομεάρχη υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού στα Ιωάννινα.

Το Σάββατο το πρωί με κλιμάκιο αποτελούμενο από τη βουλευτή Μερόπη Τζούφη τον Σάββα Δημητριάδη, συντονιστή της ΝΕ Ιωαννίνων, τον πρώην βουλευτή Χρήστο Μαντά,  τον Δημήτρη Τζιάλλα υπεύθυνο της θεματικής Υγείας στην Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων και τον Λάμπρο Παπανδρέου υπεύθυνο των Υγειονομικών του κόμματος, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με φορείς, διοικήσεις και εργαζομένους. Το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ. Ξανθός έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Όπως σημειώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στον απολογισμό της περιοδείας: «Η αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας  από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στο ισχυρό Κοινωνικό Κράτος, μεταφράζεται σε κρίση στελέχωσης, αλλά και κρίση αντίληψης, εκτίμησης και δράσης στην νέα πραγματικότητα που έχει αναδειχτεί και που απαιτεί συνέργεια, συνεννόηση και κοινωνική συνοχή. Σε κάτι τέτοιο η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να προχωρήσει θεωρώντας ότι όλα είναι υπό έλεγχο και καλά καμωμένα».

«Κοινή διαπίστωση από την επίσκεψη στα νοσοκομεία είναι η ανάγκη συνεργασίας των δύο νοσοκομείων, η ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας για να ανταποκριθεί τόσο στις αυξημένες ανάγκες περίθαλψης και φροντίδας που δημιούργησε η πανδημία όσο βέβαια και στην αντιμετώπιση όλων των περιστατικών, έκτακτων και τακτικών, παρέχοντας στους κατοίκους της περιοχής –κι όχι μόνο- ασφάλεια και πλήρη υγειονομική κάλυψη».

Ως προς την εναλλακτική πρόταση, ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Τομεάρχη Υγείας, «θεωρεί ότι στη σημερινή φάση της πανδημίας, αυτό που χρειάζεται είναι να δοθεί προτεραιότητα στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δομών και  δυνάμεων, με επίταξη ιδιωτικών κλινικών και αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων, αποτρέποντας την «κοβιντοποίηση» του ΕΣΥ και τη λειτουργική κατάρρευση των δημόσιων δομών υγείας, είναι επιβεβλημένη μια γενναία επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του και τις υποδομές του και όχι της υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα του μέσω των ΣΔΙΤ. Τέτοιες παρεμβάσεις είναι η αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων λόγω συνταξιοδότησης θέσεων στα νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας, τη διασφάλιση της μόνιμης εργασιακής προοπτικής των συμβασιούχων, ένα πολυετές πλάνο τουλάχιστον 15.000 μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ και, κυρίως, μια σοβαρή αναβάθμιση των συνθηκών αμοιβής, εργασίας και εκπαίδευσης στο σύστημα, με  νέο πλαίσιο κινήτρων προσέλκυσης γιατρών σε άγονες περιοχές και ειδικότητες».

Και πρόσθεσε: «Απαιτείται η διερεύνηση του κοινωνικού προφίλ των ανεμβολίαστων και στοχευμένη παρέμβαση Αγωγής Υγείας στην κοινότητα και ειδικά στους πληθυσμούς υψηλής ευαλωτότητας καθώς και η δραστική ενίσχυση και αναδιοργάνωση των κρίσιμων «κρίκων» του συστήματος (ΠΦΥ, προνοσοκομειακή φροντίδα, ΤΕΠ, κλινικές και ΜΕΘ-covid. Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα  είναι όχι ο συμβιβασμός με τη ζοφερή υγειονομική πραγματικότητα,  και της  υποχώρησης  των standards ασφαλείας με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς,  αλλά η αυστηροποίηση και ο έλεγχος  εφαρμογής των μέτρων Δημόσιας Υγείας, παράλληλα με την σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ».

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου