Επικαιρότητα

Επίκαιρο το μήνυμα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Off

Κορυφώνεται σήμερα σε όλη τη χώρα και τα Γιάννενα ο εορτασμός της επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ορόσημο στην αντιδικτατορική πάλη και γεγονός κορυφαίου συμβολισμού για τους αγώνες της νεολαίας στον τόπο μας για δημοκρατία και ελευθερία.

Σήμερα το πρωί, στις 11 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Πολυτεχνείου ενώ για τις 6 το απόγευμα έχουν απευθυνθεί καλέσματα για την καθιερωμένη πορεία από το παλιό πανεπιστήμιο της οδού Δομπόλη, το οποίο το 1973 αποτέλεσε σημείο αναφοράς και για την αντίσταση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μηνύματα

Συνεχίστηκαν και χτες τα μηνύματα φορέων και θεσμικών εκπροσώπων για την επέτειο.

Με αφορμή την Επέτειο του Πολυτεχνείου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ σε μήνυμά του αναφέρει:

«Τιμούμε μία κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας του τόπου μας. Μία στιγμή που αποτελεί σύμβολο του αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία. Ιδανικά ύψιστα.

Τιμούμε εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν γράφοντας την αρχή του τέλους της επταετούς δικτατορίας και των δεινών για την πατρίδα μας.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να εμπνέει και να στέλνει μήνυμα αγώνα, ευθύνης και ελπίδας.

Σήμερα, στις ιδιαίτερες συνθήκες που βρισκόμαστε λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε και της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, η Επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελεί φάρο.

Με ενότητα και ευθύνη μπορούμε να σταθούμε απέναντι στις προκλήσεις της δικής μας εποχής και όλοι μαζί να βγούμε νικητές».

Η παράταξη “Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα” του Θωμά Μπέγκα θεωρεί είναι «Δυνατό και επίκαιρο το μήνυμα του Πολυτεχνείου»:

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 αποτέλεσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα. Ενός αγώνα ενάντια στο ολοκληρωτικό καθεστώς που επιβλήθηκε στη χώρα, ενός αγώνα για την επάνοδο στη δημοκρατία.

Οι εκδηλώσεις μνήμης ενός ιστορικού πολιτικού γεγονότος όπως η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν αποτελούν σίγουρα ένα μνημόσυνο, αλλά είναι μια προβολή στο σήμερα του αγώνα που έδωσαν όσοι ύψωσαν το ανάστημά τους στη δικτατορία, πάντα με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη τους. Πιστεύω άλλωστε ότι αυτή είναι η πολιτική παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν όσοι έδωσαν τον αγώνα αυτό.

Το σύνθημα «ψωμί, παιδεία, ελευθέρια», παραμένει πάντα επίκαιρο για την κοινωνία μας η οποία έχει ανάγκη από αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, την ίδια ώρα που η παιδεία αποτελεί το στοιχείο που εξελίσσει τις κοινωνίες και η ελευθέρια παραμένει ένα πανανθρώπινο δικαίωμα».

Η δημοτική Παράταξη Γιάννενα Τώρα του Άρη Μπαρτζώκα, αναφέρει:

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1973 αποτελεί εδώ και 48 χρόνια το σύμβολο της αντίστασης απέναντι στα αυταρχικά καθεστώτα και του αγώνα για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Το φοιτητικό κίνημα με την αντιδικτατορική του δράση εμφύσησε στον ελληνικό λαό την ελπίδα για ελευθερία και άναψε την σπίθα για την εδραίωση της δημοκρατίας στη χώρα».

Το μήνυμα Δημάρχου Αρταίων Χρ.Τσιρογιάννη αναφέρει:

«Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με τις διαχρονικές αξίες που μεταφέρει ακόμη στο σήμερα, έρχεται να μας υπενθυμίσει τη σημασία της Δημοκρατίας, της ελευθερίας του λόγου, το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση.

Τιμούμε τους αγωνιστές που συνέβαλαν στην αφύπνιση του λαού μας και στο τέλος της επταετούς δικτατορίας.

Τιμούμε τους φοιτητές, τους νέους και όλους τους απλούς πολίτες που πάλεψαν για τα ιδεώδη της ισονομίας και της παιδείας, που έμελλαν να γίνουν οδηγοί για τις επόμενες γενιές “γεννώντας” την Μεταπολίτευση».

Τα κόμματα

Σε ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αναφέρεται:

«Συμπληρώνονται σαράντα οχτώ χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, 48 χρόνια με τους αγώνες και τη θυσία της γενιάς του Πολυτεχνείου να παραμένουν φωτεινά μονοπάτια που δεν σβήνουν ποτέ, οδηγώντας και εμπνέοντας γενιές και γενιές με το ίδιο πάθος και  την ίδια δύναμη, κάθε φορά  που καλούμαστε να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία, την Ελευθερία  και τα Κοινωνικά Δικαιώματα.

Τιμούμε τη νεολαία και τους φοιτητές  που δεν να επέλεξαν να παραμείνουν σιωπηλοί και ήσυχοι, αλλά να αγωνιστούν και να θυσιαστούν για να υλοποιηθεί το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών».

Η επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ αναφέρει: «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ- Έξω το ΝΑΤΟ»: 48 χρόνια μετά, τα συνθήματα από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα. Και αυτό διότι παρά την επιστημονική – τεχνική ανάπτυξη του μισού αιώνα που μεσολάβησε, η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών σκοντάφτει στο ποια τάξη έχει στα χέρια της την οργάνωση της παραγωγής, συνολικότερα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Το Πολυτεχνείο φέρνει στη μνήμη όλους τους κομμουνιστές και τους άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της δικτατορίας, που ήρθαν αντιμέτωποι με τη φρίκη των βασανιστηρίων στα μπουντρούμια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, που κλείστηκαν στις φυλακές και τις εξορίες, που υπέστησαν κάθε μορφής δίωξη. Φέρνει στη μνήμη την αγωνιζόμενη νεολαία, τους φοιτητές και τους σπουδαστές της αντι-ΕΦΕΕ. Το ΚΚΕ τιμά απεριόριστα τους αγώνες τους».

Το ΜέΡΑ25 Ιωαννίνων αναφέρει:

«Η πτώση της δικτατορίας αποτέλεσε το κυριότερο αίτημα του λαϊκού ξεσηκωμού του Νοέμβρη. Το 1973, και αφού προηγήθηκαν γενικές απεργίες και κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των αγροτών, των ανθρώπων του πνεύματος και των μαθητών, η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου ήταν η κορύφωση του αγώνα ολόκληρου του ελληνικού λαού».

Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου