Πολιτισμός

Όταν ο πολιτισμός της Σλοβακίας συναντά τα Ιωάννινα

Off

Εκδηλώσεις που φέρνουν πιο κοντά τον πολιτισμό της Σλοβακίας στα Γιάννενα διοργανώνονται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και την Πρεσβεία της Σλοβακικής Δημοκρατίας.

Τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις 20:30, θα γίνει η προβολή της ταινίας Spàva (The Auschwitz Report) σε σκηνοθεσία Peter Bebjak (2021, 94΄).  Η προβολή της ταινίας θα γίνει στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».

Στην εκδήλωση θα παραστούν οι: Matúš Lakoštík-  Αντιδήμαρχος του Ντόλνυ Κουμπίν, Iveta Hricová- Πρέσβης της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Petra Prosňanská- Πρόξενος της Σλοβακικής Δημοκρατίας, Φαίδων Κουνινιώτης- Επίτιμος Πρόξενος (TBC) και Peter Strežo-  Διευθυντής Λυκείου Pavla Országha Hviezdoslava.

Παράλληλα, στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου θα λειτουργεί από τις 6 το απόγευμα έκθεση εικαστικών έργων Σλοβάκων καλλιτεχνών.

Η ταινία Spàva (The Auschwitz Report) αναφέρεται στην  αληθινή ιστορία των Rudolf Vrba και Alfréd Wetzler, δύο Σλοβάκων Εβραίων, οι οποίοι, το 1942, οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς και, χάρη στο θάρρος τους και την οργανωτικότητά τους, θεωρούνται πως έσωσαν πάνω από 200 χιλιάδες ζωές.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής τους παρατηρούσαν και κατέγραφαν κάθε λεπτομέρεια για τη λειτουργία του στρατοπέδου. Με βάση αυτές τις πληροφορίες μπόρεσαν να αποδράσουν δύο χρόνια αργότερα και να φτάσουν με τα πόδια μέχρι την Ουγγαρία, όπου και παρέδωσαν την 33 σελίδων έκθεσή τους στο Εβραϊκό Συμβούλιο, η οποία έπεισε τον Ούγγρο έφορο να σταματήσει να στέλνει Εβραίους στο Άουσβιτς.

Πρωταγωνιστούν οι Noel Czuczor (Ophelia) και Peter Ondrejicka.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου