Επικαιρότητα

Με συνεργασία για την αντιμετώπιση της βίας

Off

Την ανάγκη αλλά και τα οφέλη της συνεργασίας στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών επιβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Ηπείρου, του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων και του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Ιωαννίνων, οι οποίοι την Πέμπτη το πρωί συμμετείχαν στη σύσκεψη στην Περιφέρεια.

Ακολούθησε συνέντευξη τύπου στην οποία μίλησαν για τη δραστηριότητα του κάθε φορέα και τη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Τα στελέχη των φορέων διένειμαν επίσης ενημερωτικό υλικό στους πολίτες των Ιωαννίνων σε μία ακόμη προσπάθεια να διαδώσουν το μήνυμα για μηδενική ανοχή σε όλα τα φαινόμενα βίας.

Δράσεις

Η 25η Νοεμβρίου, ως διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η βία κατά των γυναικών είναι ένα πρόβλημα με έμφυλο χαρακτήρα, και ότι απαιτείται δράση και σχεδιασμός συγκεκριμένων παρεμβάσεων για την εξάλειψη του φαινομένου.

Όπως αναφέρεται από τους φορείς, η πανδημία δυστυχώς επιδείνωσε τον φαινόμενο, τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών, ενδοοικογενειακής βίας και οι γυναικοκτονίες συνεχώς αυξάνονται, επιβάλλοντας την ανάγκη αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπισή τους.   

Ενόψει της 25ης Νοεμβρίου, Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δημιούργησε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το μήνυμα της καμπάνιας είναι “Λέξεις μαχαιριές”, λέξεις που οι γυναίκες ακούν συχνά είτε από τον σύντροφό τους είτε από το οικογενειακό/φιλικό τους περιβάλλον και τις κρατούν εγκλωβισμένες σε ένα τοξικό και κακοποιητικό περιβάλλον. Το μήνυμα τις προτρέπει να “ακούν” τις πράξεις και όχι τα λόγια, γιατί μετά από ένα σημείο κάποιες λέξεις γίνονται μαχαιριές.

Στόχος είναι οι γυναίκες να αναγνωρίσουν τα σημάδια πίσω από τις λέξεις και να απευθυνθούν στο Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για βοήθεια και στήριξη.

Το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, διαθέτει εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο με ιδιαίτερη ευαισθησία προσεγγίζει τα θύματα, ενώ επιλαμβάνεται με διακριτικότητα όλων των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία θα πρέπει να γνωστοποιούνται από όλους τους πολίτες.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Ηπείρου, σε συνεχή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενημερώνεται για το φαινόμενο, οργανώνει δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης για την εξάλειψη του φαινομένου. Επιπλέον σχεδιάζει πολιτικές ενδυνάμωσης των γυναικών και ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές της δημόσιας ζωής με στόχο την πρόληψη της θυματοποίησης των γυναικών.

Όπως σημειώνεται, η βία κατά των γυναικών, σε όλες τις μορφές, ψυχολογική, λεκτική σωματική, ή σεξουαλική συνιστά έγκλημα, κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, και μορφή διάκρισης φύλου. Είναι χρέος μας να συμπαραστεκόμαστε στα θύματα-επιζήσασες έμφυλης βίας και να αντιμετωπίζουμε κάθε τέτοια πράξη ως κίνητρο για περαιτέρω δραστηριοποίηση.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου