Τελευταία Νέα

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 02:00
Τελευταία Ενημέρωση: 29 Νοεμβρίου 2021
Χωρίς κατηγορία

Τα βάρη φορτώνονται στα ιατρικά εργαστήρια

Off

Όχι μόνο τούς έχουν αφήσει απλήρωτους, αλλά πλέον οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ απέναντί τους, έχουν βεβαιωθεί στην Εφορία ως δικά τους χρέη, κάτι που σημαίνει ένα δυσανάλογο και σίγουρα άδικο βάρος για χιλιάδες ιατρικά εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα.

Η πενθήμερη απεργία των ιδιωτικών ιατρικών εργαστηριακών κέντρων σε όλη την Ελλάδα, με τη στήριξη των Ιατρικών Συλλόγων των περιοχών, μεταξύ αυτών και του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, αποτελεί την τελευταία προσπάθεια να βρεθεί λύση σε ένα θέμα, που κρύβει μέσα του έναν τεράστιο παραλογισμό, με θύματα χιλιάδες ιδιοκτήτες και φυσικά εργαζόμενους των ιδιωτικών εργαστηρίων.

Η πρόσφατη απόφαση του υπ. Υγείας και του ΕΟΠΥΥ να αυξήσει κι άλλο το ποσοστό της αυτόματης επιστροφής (clawback) στο 55% πλέον, σε συνδυασμό με το επιπρόσθετο ΦΠΑ του 20%, όπως ανέφερε ο Χάρης Δολιώτης, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου και μικροβιολόγος, οδηγεί σε πλήρη αφανισμό τον κλάδο.

«Ξεκινήσαμε με μία ξεκάθαρη κοροϊδία απέναντι στον κλάδο και πλέον έχουμε φτάσει σε κλοπή των δεδουλευμένων μας, που φτάνει το 70-80% της ονομαστικής αξίας των παραπεμπτικών. Αυτό σημαίνει, πως τα χρήματα δεν επαρκούν καν για να λειτουργήσουμε, όχι για να επιβιώσουμε κιόλας», ανέφερε ο κ. Δολιώτης.

Το πλέον εξοργιστικό τόνισε από την πλευρά της, η μικροβιολόγος Αγγελική Χαρίτου, είναι πως τα χρήματα που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στα εργαστήρια και δεν τα αποδίδει, βεβαιώνονται στην Εφορία ως χρέη των εργαστηρίων. «Λόγω του κλειστού προϋπολογισμού του υπ. Υγείας για τις δαπάνες των παραπεμπτικών εξετάσεων, επί της ουσίας από τις 15 του μήνα και μέχρι το τέλος του, εμείς πληρώνουμε το κόστος των παραπεμπτικών και των εξετάσεων που κάνουν οι πολίτες. Δεν υπάρχει κανένα πλαφόν σε αυτή τη διαδικασία, κάτι που θα έπρεπε να υπάρχει, αφού σήμερα όποιος θέλει, μπορεί να κάνει όποτε θέλει, όποια εξέταση θέλει και στο τέλος έρχεται σε εμάς που δε μπορούμε να αρνηθούμε την εκτέλεση του παραπεμπτικού, με αποτέλεσμα να χρεωνόμαστε», ανέφερε η κα Χαρίτου.

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εργαστηρίων ζητούν τη σταδιακή μείωση του ποσοστού της αυτόματης επιστροφής, την αύξηση του προϋπολογισμού του υπ. Υγείας για την κάλυψη των δαπανών αυτών, να μπει πλαφόν στη συνταγογράφηση και να υπάρχει εκ νέου ελεγκτής ιατρός, που θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει τη διενέργεια των παραπεμπτικών.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου