Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 09:59
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Αυγούστου 2015
Ήπειρος

Συνεργασία για ανάπτυξη και εξωστρέφεια

Off

Η ανάγκη για τη συνεργασία όλων των Ηπειρωτών, ως το σημείο κλειδί για την προώθηση λύσεων στα προβλήματα του τόπου, αναδείχτηκε κατά τη συνάντηση που είχε χτες στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας με το διοικητικό συμβούλιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού. 
Στη συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, τα θέματα του τουρισμού, του πολιτισμού και της εξωστρέφειας, θέματα που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μία διαφορετικού τύπου ανάπτυξη της περιοχής.
Μία δράση που συμπυκνώνει σε συμβολικό και ουσιαστικό επίπεδο τέτοιες αναζητήσεις και σχεδιασμούς βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης και είναι η υποψηφιότητα των Ιωαννίνων και της Ηπείρου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών στηρίζει την προσπάθεια όπως κατατέθηκε και στη συνάντηση, στην οποία παρέστη και ο πρόεδρος του ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών Κωνσταντίνος Γκόγκος.
Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας έδωσε έμφαση στη συνεργασία.
«Γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα, στη χώρα μας, σε όλες τις κρίσιμες ιστορικές περιόδους που τις έχουμε ονομάσει κρίσεις, οι απόδημοι Γιαννιώτες, οι απόδημοι Ηπειρώτες, οι απόδημοι Έλληνες ήταν αυτοί, που την επόμενη μέρα, στην προσπάθεια για την ανόρθωση της χώρας, συμμετείχαν και είχαν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Αντιλαμβανόμενοι κι εμείς ως δημόσιοι άρχοντες σήμερα, και προσωπικά ως Δήμαρχος Ιωαννίνων, αυτήν την αναγκαιότητα της συνεργασίας με τον απόδημο ελληνισμό- γιατί είναι σαφές ότι έχει παρά πολλά να μας προσφέρει σε αυτήν την κρίση που περνάει η χώρα-, επικεντρωθήκαμε σε κάποια ζητήματα πιο συγκεκριμένα. Επικεντρωθήκαμε σε αυτήν την πρώτη φάση της συνεργασίας μας, στο κομμάτι που έχει σχέση με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, αφορμής δοθείσας κι από το γεγονός ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών μας υποσχέθηκε ότι θα συνδράμει τα μέγιστα στην προσπάθειά μας  ώστε τα Ιωάννινα και η  Ήπειρος να είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Πατώντας σε πρώτη φάση στα δύο αυτά στοιχεία, τουρισμός και πολιτισμός, θα αρχίσουμε σιγά σιγά να ξεδιπλώνουμε τη συνεργασία μας», σημείωσε 
Από τη μεριά του ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Χρυσόστομος Δήμου έκανε λόγο για κοινή στρατηγική.
«Είχαμε μία καλή συνάντηση με τον Δήμαρχο και επικεντρωθήκαμε σε συγκεκριμένα θέματα. Το ένα έχει να κάνει με τον τουρισμό και συζητήσαμε το πώς μπορεί να υπάρξει μια κοινή στρατηγική προώθησης  των ζητημάτων της Ηπείρου στο εξωτερικό, ιδιαίτερα και σε σχέση με την υποψηφιότητα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Θα κάνουμε τα μέγιστα μέσω της επικοινωνιακής μας πολιτικής και των διασυνδέσεων που έχουμε στο εξωτερικό για να βοηθήσουμε να πάρουν τα Γιάννενα το χρίσμα», ανέφερε ο κ. Δήμου.
«Το άλλο θέμα που συζητήθηκε είναι αυτό της εξωστρέφειας. Πώς μπορούμε, δηλαδή, εμείς να βοηθήσουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βγουν στο εξωτερικό. Είναι μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το Παγκόσμιο Συμβούλιο εδώ και χρόνια και έχουμε βοηθήσει επιχειρήσεις και μέσω της Οδύσσειας Καινοτομίας, να βγουν στο εξωτερικό. Το θέμα είναι πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο πιο στοχευμένα, στο μέλλον», κατέληξε ο κ. Δήμου. 
Για τον φάκελο της υποψηφιότητας των Ιωαννίνων και της Ηπείρου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα τη Δευτέρα το μεσημέρι στο διοικητικό συμβούλιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού που έγινε στα Ιωάννινα, ο πρόεδρος του ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντίνος Γκόγκος  και η αντιπρόεδρος του ΔΣ Βασιλική Μέγα παρουσίασαν τη δουλειά που γίνεται και τους στόχους που έχουν τεθεί.  Το Παγκόσμιο Συμβούλιο με ψήφισμά του θα στηρίξει την προσπάθεια της υποψηφιότητας και θα κινητοποιήσει τους απόδημους Ηπειρώτες ώστε να αποτελέσει μια πανηπειρωτική υπόθεση με διεθνή απήχηση. 

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου