Επικαιρότητα

Προληπτικά μέτρα για τη γρίπη των πτηνών

Off

Η σημαντική αύξηση κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών σε πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης κατά κύριο λόγο, αλλά και η πρόσφατη επιβεβαίωση ενός κρούσματος στη γειτονική Βουλγαρία κινητοποιούν εκ νέου τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Έτσι, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου με ανακοίνωσή της τη Δευτέρα υπενθυμίζει, ότι είναι απολύτως αναγκαία η πιστή τήρηση της σχετικής Απόφασης του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε προληπτικό επίπεδο τόσο στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, όσο και στα οικόσιτα πουλερικά.

Η διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ηπείρου Κατερίνα Ντόντορου σε δηλώσεις της στο ITV τόνισε, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας τη δεδομένη χρονική στιγμή, ωστόσο είναι σημαντική η πιστή τήρηση των μέτρων ειδικά για όσους διατηρούν οικόσιτα πουλερικά και ακόμη ειδικότερα σε περιοχές που γειτνιάζουν με το υδάτινο στοιχείο, (λίμνες, ποτάμια, υγροβιότοποι κ.λπ), καθώς η γρίπη των πτηνών, όπως έχει αποδειχθεί, μεταφέρεται από τα μεταναστευτικά πτηνά σε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις.

Έτσι και οι συστάσεις του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και των διευθύνσεων Κτηνιατρικής επικεντρώνονται στο σημείο των οικόσιτων πουλερικών και λιγότερο στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα λαμβάνουν αυστηρά μέτρα πρόληψης και προστασίας των πουλερικών για τη γρίπη των πτηνών.

Τα μέτρα πρόληψης

Έτσι, ειδικότερα για τα οικόσιτα πουλερικά, όπως αναφέρεται και στη σχετική Απόφαση:

1. Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους.

2. Τα οικόσιτα πουλερικά συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.

3. Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.

4. Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικοσίτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.

5. Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.-

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ