Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 10:06
Τελευταία Ενημέρωση: 30 Νοεμβρίου 2021
Πολιτισμός

Έργα του Θεόφιλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Off

Ξεκίνησε την  Κυριακή με τα εγκαίνια, η περιοδική έκθεση «Έργον Θεοφίλου: εικόνες αγίων από το Πήλιο στη Θεσπρωτία», η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ που αντλούν τη θεματογραφία τους από την εκκλησιαστική ζωγραφική παράδοση και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια παρουσίασης ενός ικανοποιητικού αριθμού αντιπροσωπευτικών θρησκευτικών έργων του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου, ο οποίος είναι γνωστός ουσιαστικά από τις κοσμικές τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε κυρίως στο Πήλιο και τη Λέσβο.

Παρέστησαν ο Πανοσιολογιότατος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γηρομερίου Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ. Ιγνάτιος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Δονάτος Μαρτίνης, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπυρίδων Παππάς, ο Δήμαρχος Σουλίου Ιωάννης Καραγιάννης, ο Υπολιμενάρχης Ηγουμενίτσας Στέφανος Σουρβίνος ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Παντελής Καλαϊτζίδης κα.

Το ιστορικό της έκθεσης ανέπτυξε ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Ιωάννης Χουλιαράς, ενώ τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο και το θρησκευτικό του έργο παρουσίασε η Μαρία Νάνου, Ιστορικός Βυζαντινής Τέχνης και μία εκ των επιμελητών της έκθεσης. Τέλος τη δική της εμπειρία κατέθεσε η Νίκη Τσιλιβίδη, Δικηγόρος και εκπρόσωπος της οικογένειας του Βασίλειου Τσιλιβίδη, δωρητή των τριών εικόνων του Θεόφιλου για το τέμπλο του ναού της Αγίας Παρασκευής στον Λιά Θεσπρωτίας, που απετέλεσαν και την αφορμή για την έκθεση, η οποία εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της για το γεγονός ότι οι τρεις εικόνες παρουσιάζονται ως κεντρικά εκθέματα. Τον συντονισμό της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Γεώργιος Β. Ντάνης Επιστημονικός Συνεργάτης Δήμου Ηγουμενίτσας.

Ακολούθησε ξενάγηση των παρευρισκόμενων στον χώρο της έκθεσης από τον κ. Χουλιαρά και την κ. Νάνου.

Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν ο Ιωάννης Χουλιαράς, Αρχαιολόγος, η Μαρία Νάνου, Ιστορικός Βυζαντινής Τέχνης και η Θεοδώρα Λάζου, Ιστορικός-Αρχαιολόγος.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με διάθεση προσκλήσεων σε περιορισμένο αριθμό ατόμων και σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η έκθεση

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα έως Κυριακή 8.30-15.30 (εκτός Τρίτης)

Η είσοδος στην έκθεση πραγματοποιείται με το αντίτιμο του εισιτηρίου εισόδου στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας

Κανονικό εισιτήριο: 4 ευρώ, μειωμένο εισιτήριο: 2 ευρώ

Η είσοδος για τα σχολεία είναι ελεύθερη κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 26650.28539.

Κατά το διάστημα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου η μειωμένη τιμή (2€) ισχύει για όλους τους επισκέπτες.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και του Δήμου Ηγουμενίτσας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ