Επικαιρότητα

Αναγκαίο ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την πανδημία

Off

Την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην περιοχή της ΒΔ Ελλάδας και τους κινδύνους από την επαπειλούμενη μετατροπή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων σε μονοθεματικό νοσοκομείο ασθενών με Covid-19 επισημαίνει η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στην απόφασή της, η οποία έχει αποσταλεί στις αρμόδιες Αρχές, επισημαίνει ότι «οι συνθήκες που διαμορφώνονται με τον διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό επέλασης της νόσου Covid -19 και η διαχείριση των κρουσμάτων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) στη χώρα και στην περιφέρειά μας, επιδεινώνουν ένα οξυμένο πρόβλημα. Σημαντικός αριθμός κλινικών στο ΠΓΝΙ έχουν μετατραπεί σε Μονάδες Νοσηλείας ασθενών με Covid -19, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση, αλλά και την ουσιαστική αναστολή σημαντικών λειτουργιών των αντίστοιχων τμημάτων, ενώ ήδη επίκειται ανάπτυξη και τέταρτης ΜΕΛ, με βάση αρχικό (προ περίπου 2ετίας) επιχειρησιακό σχέδιο. Με βάση το εν λόγω σχέδιο το ΠΓΝΙ έχει αναλάβει σχεδόν κάτ’ αποκλειστικότητα την αντιμετώπιση των ασθενών του Νομού Ιωαννίνων, αλλά και των βαρέως πασχόντων όλης της ΒΔ Ελλάδας».

Τονίζει ακόμα στις παραμέτρους του θέματος ότι το ΠΓΝΙ είναι ένα τεταρτοβάθμιο νοσοκομείο και εξυπηρετεί ασθενείς που προέρχονται από μια ευρύτερη περιοχή της χώρας, η οποία περιλαμβάνει τα Ιόνια Νησιά, την Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία κι ότι στο νοσοκομείο έχουν αναπτυχθεί κλινικές που είναι μοναδικές για την περιοχή μας, «κατά συνέπεια, στους αντίστοιχους τομείς του Νοσοκομείου μας ολοκληρώνονται οι διαγνωστικές διαδικασίες και εφαρμόζονται εξειδικευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, που είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν σε άλλα νοσοκομεία της περιοχής».

Ταυτόχρονα, το ΠΓΝΙ «αποτελεί το νοσοκομείο πλήρους εξειδίκευσης των ιατρών στις ιατρικές ειδικότητες, και είναι το νοσοκομείο που παρέχει ιατρική εκπαίδευση στους φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής, καθώς και στους φοιτητές των Τμημάτων της Νοσηλευτικής και της Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων».

Έτσι εκτιμάται ότι «είναι επιβεβλημένο να δημιουργηθεί άμεσα ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης του συνολικού προβλήματος που να λαμβάνει υπόψη το σύνολο των δεδομένων». «Η μη ύπαρξη σχεδίου θα οδηγήσει στις επόμενες ημέρες σε πλήρη μετατροπή του ΠΓΝΙ σε νοσοκομείο ασθενών με Covid -19 με αποτέλεσμα:

α) την κατάρρευση του τεταρτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας της περιοχής  β) την  αδυναμία εκπαίδευσης των φοιτητών της Ιατρικής και περάτωσης των σπουδών τους

γ) την αδυναμία εκπαίδευσης ειδικευομένων», όπως τονίζεται.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ