Επικαιρότητα, Χωρίς κατηγορία

Μίλαγε μέσα από το έργο του

Off

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, με αφορμή την εκδημία του Γέροντα του Μοναστηριού της Ντουραχάνης Ιωαννίνων, Ιερομονάχου Αθανάσιου Χατζή προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με βαθιά θλίψη και συγκίνηση μάθαμε τα νέα για τον θάνατο του παπα-Θανάση. Ο ιερομόναχος Αθανάσιος Χατζής, ορμώμενος από τη Βωβούσα και από βαθιά και γνήσια πίστη στον Θεό, αφιέρωσε γόνιμα τη ζωή του στην υπηρεσία του συνάνθρωπου και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.

Μετέτρεψε το Μοναστήρι της Ντουραχάνης σε κυψέλη δημιουργίας, προσφοράς και εθελοντισμού, κοινά αναγνωρισμένης, και ήταν χρήσιμος σε πολλούς και συγχρόνως σεμνός γιατί μίλαγε μέσα από το έργο του και μέσα από το χαμόγελο των παιδιών που στήριξε επί μισό αιώνα.

Το πολύτιμο έργο του, η προσφορά του παπα-Θανάση, το αειθαλές Άνθος, στην Παναγιά της Ντουραχάνης δεν πρόκειται να μαραθεί. Η τιμή εκ μέρους όλων μας, στη μνήμη του πλέον, και το πανάξιο παράδειγμά του θα συνεχίσουν με την ίδια στοργή να το προστατεύουν. Αιωνία του η μνήμη!»

Δημοτικές παρατάξεις

Η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του παπα- Θανάση, ενός ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στην προσφορά και αποτελούσε πρότυπο για όλους μας.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μοναστήρι της Παναγίας της Ντουραχάνης είχε  παραχωρήθηκε στον πατέρα Αθανάσιο εγκαταλειμμένο. Εκείνος το «ανέστησε» με τα χέρια του, ενώ με τη δική αφοσίωση και το όραμά, «φύτρωσε» το «Ανθος», ένα Φιλανθρωπικό Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Το οικοτροφείο-καταφύγιο των αδυνάτων, ένα Δημοτικό Σχολείο και ένα Γυμνάσιο, που λειτουργούν με πολύ κόπο αλλά ισχυρή θέληση, σε χώρο δίπλα από τη μονή και προσφέρουν τη ζεστασιά και τη φροντίδα σε παιδιά, ηλικίας 6 έως 18 ετών.

Ο γέροντας της Ντουραχάνης, λιθαράκι λιθαράκι έχτισε αυτή τη μικρή, αλλά μεγάλη σε συμβολισμό, κοινωνία προσφοράς, εθελοντισμού και αγάπης.

Ταυτόχρονα, αποτελούσε τον πνευματικό καθοδηγητή για πολλούς πιστούς που τον συμβουλεύονταν.

Η απώλειά του αποτελεί πλήγμα για όλους μας.Αιωνία η μνήμη του», αναφέρει.

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία του Νίκου Γκόντα τονίζει στην ανακοίνωσή της:

«Ένας επι γής Άγιος έφυγε απο την ζωή για το αιώνιο ταξίδι χθές βράδυ. Ο ιερομόναχος της ιεράς Μονής Ντουραχάνης, Παπαθανάσης, δεν είναι πια μαζί μας και στο εξής θα κατοικεί στον παράδεισο, αφού το επί γής έργο του ήταν αφιερωμένο στην προσφορά προς τον συνάνθρωπο εντελώς ανυστερόβουλα. Ο Σωτήριος Χατζής – Παπαθανάσης ήταν ο άνθρωπος που αφιέρωσε την ζωή του στο να ενισχύει τους αδύναμους, δημιουργώντας υποδομές τέτοιες, ώστε εκεί να βρίσκουν καταφύγιο όλων των ηλικιών άτομα. Εκτός από το θρησκευτικό του σπουδαίο έργο, ακόμη σπουδαιότερο ήταν το κοινωφελές του έργο που είχε να κάνει με την κοινωνική προσφορά εντελώς αθόρυβα προς αδύναμους, οι οποίοι είχαν ακόμη και ανάγκες επιβίωσης. Δημιούργησε ο ίδιος τέτοιου είδους υποδομές, στις οποίες εκατοντάδες παιδιά βρήκαν την θαλπωρή, ενώ παράλληλα τους δίνονταν και τους δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο ίδιος με τους συνεργάτες του, φρόντιζε για την ενίσχυση αδύναμων οικονομικά ανθρώπων ανεξαρτήτως προέλευσης, χωρίς να επιδιώκει την προβολή του έργου του. Σεμνός αλλά απολυτα δημιουργικός ήταν το συνώνυμο της άδολης προσφοράς και είχε καταφέρει να γίνεται σεβαστός σε όλη την επικράτεια για όλη του την προσφορά προς κάθε κατεύθυνση. Η πόλη μας και όχι μόνο, οφείλει πολλά στο πέρασμα του από τον τόπο μας. Δίδαξε  αγάπη, ήθος, ευεργεσία, κάτι που αφήνει σαν στίγμα και παρακαταθήκη  σε όλους όσους θέλουν να ακουλουθήσουν την περπατησιά του. Το έργο του στέκει εκεί στην άκρη της λίμνης, στους πρόποδες του Μιτσικελίου  και θα θυμίζει τον άνθρωπο που  ανάλωσε την ζωή του στο θεάρεστο έργο της προσφοράς. Όλοι εμέις ευχαριστούμε τον δικό μας Παπαθανάση για την ύπαρξή του και τον κρατούμε στην μνήμη  μας. Καλό ταξίδι και καλό Παράδεισο».

Η Δημοτική Παράταξη «Γιάννενα Τώρα» του Άρη Μπαρτζώκα:

«Η πόλη μας από χθες είναι φτωχότερη. Ένας καλός άνθρωπος, ένας πραγματικός πνευματικός πατέρας δεν είναι πια κοντά μας.

Η δημοτική παράταξη «Γιάννενα Τώρα» εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του παπα-Θανάση, ιερομονάχου της Μονής Ντουραχάνης, ο οποίος αποτέλεσε για τον τόπο μας φωτεινό παράδειγμα αλληλεγγύης και χριστιανικής αγάπης.

Με την κοινωνική του προφορά και το φιλανθρωπικό του έργο, κυρίως απέναντι σε απροστάτευτα παιδιά, κατόρθωσε να κερδίσει την εκτίμηση και τον σεβασμό όλης της κοινωνίας, διδάσκοντας σε όλους εμάς πως χριστιανική αγάπη είναι να βλέπεις το πρόσωπο του Χριστού στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου, ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους και απροστάτευτους.

Η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή σ’ αυτήν την πόλη μέσω του έργου του, ένα έργο που όλοι εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε ακολουθώντας το παράδειγμά του».

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου