Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 10:06
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Αυγούστου 2015
Ήπειρος

Ανοίγουν δρόμο οι Κινητές Μονάδες

Off

Θετικά κρίνεται από την Αστυνομία η λειτουργία του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων το πρώτο τρίμηνο της πιλοτικής εφαρμογής τους η οποία ξεκίνησε στα τέλη Απρίλιου και έληξε στα τέλη Ιουλίου.
Τα πρώτα αποτελέσματα του θεσμού θεωρούνται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς η ίδια η ανταπόκριση πολιτών και τοπικών φορέων είναι θετική
Μέσω του θεσμού των Κ.Α.Μ. αναπτύσσονται σχέσεις επικοινωνίας και συμφιλίωσης της Αστυνομίας με τους πολίτες και τους Φορείς απομακρυσμένων περιοχών, οι οποίες συντελούν στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Στόχος είναι η ενσωμάτωση των κινητών μονάδων σε δυσπρόσιτες περιοχές αποτελώντας ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων μεσαίου επιπέδου που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης.
Οι κινητές αστυνομικές μονάδες είναι διαμορφωμένα οχήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνονται από μεικτό κλιμάκιο τριών ενστόλων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας) και ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες
Κατά το τρίμηνο της πιλοτικής εφαρμογής ενεργοποιήθηκαν αρχικά τέσσερις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, στην Αρκαδία, την Εύβοια, τα Ιωάννινα και την Ξάνθη.  Πρόσφατα αποφασίστηκε η διεύρυνση του θεσμού στη Φθιώτιδα, την Άρτα, την Πρέβεζα, την ορεινή Κορινθία και τη Μάνδρα Αττικής. 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα αποτελέσματα της δραστηριότητας των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων κινούνται σε θετική κατεύθυνση και η επισκεψιμότητα ιδιωτών και Φορέων είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική.
Τα αποτελέσματα του θεσμού, βάσει των στοιχείων ανά περιφέρεια, έχουν ως εξής:
• Στην Ξάνθη, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 69 δρομολόγια. Εξυπηρετήθηκαν συνολικά 1.212 περιπτώσεις (συγκεκριμένα 1.176 από ιδιώτες και 36 από τοπικούς Φορείς) παροχής πληροφοριών, επίλυσης προβλημάτων – προσωπικών διαφορών, παροχής συμβουλών, βεβαιώσεων γνησίου υπογραφής κτλ.
• Στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 145 δρομολόγια και εξυπηρετήθηκαν 566 περιπτώσεις ιδιωτών. Επιπλέον, υποβλήθηκε μία μήνυση για κλοπή, ενώ παρασχέθηκαν συστάσεις – υποδείξεις για κατ’ έγκληση διωκόμενα αδικήματα και αστικής φύσης διαφορές.
• Στην Εύβοια πραγματοποιήθηκαν συνολικά 78 δρομολόγια και εξυπηρετήθηκαν συνολικά 2.891 περιπτώσεις (2.576 από ιδιώτες και 315 από τοπικούς Φορείς). Βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., διευθετήθηκαν 5 διαφορές μεταξύ ιδιωτών, ενώ παρασχέθηκε συνδρομή σε 17 αιτήματα πολιτών.
• Στην Αρκαδία πραγματοποιήθηκαν συνολικά 79 δρομολόγια και εξυπηρετήθηκαν συνολικά 319 περιπτώσεις (304 από ιδιώτες και 15 από τοπικούς Φορείς). Στο πλαίσιο της συνδρομής των Κ.Α.Μ. στους πολίτες, ελέχθησαν 142 οχήματα, μέσω της ειδικής συσκευής car-pc, ενώ διευθετήθηκε και επεισόδιο μεταξύ ιδιωτών. Τέλος, έγινε διανομή εντύπου υλικού, για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και παρασχέθηκαν πληροφορίες γενικότερου αστυνομικού ενδιαφέροντος.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου