Πολιτισμός

Ο Γιάννης Μόραλης «επιστρέφει» στη γενέτειρα

Off

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Γιάννης Μόραλης- Στη γενέτειρα» θα γίνουν το Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου στις 18:00 με τη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας να υποδέχεται την έκθεση αφιερωμένη στον σπουδαίο ζωγράφο Γιάννη Μόραλη που γεννήθηκε στην Άρτα και πέρασε εκεί τα παιδικά του χρόνια.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Αρταίων και η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης. Μια έκθεση φόρος τιμής στον ζωγράφο, αλλά και στη γενέτειρά του την Άρτα, που προβάλλει τις αφετηρίες των καλλιτεχνικών του αναζητήσεων, τις εικαστικές του καταβολές, τη δημιουργική πορεία του και τη σύνδεσή του με το ευρύτερο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

Η έκθεση πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του ζωγράφου, παρουσιάζοντας αντιπροσωπευτικά  έργα από όλες τις περιόδους δημιουργίας του, ακόμα και από την παιδική του ηλικία. Ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, μελέτες, προσχέδια, γλυπτά και κεραμικά αντικείμενα, εικονογραφήσεις βιβλίων και εξώφυλλα δίσκων αποτυπώνουν το εύρος της δημιουργίας του, καθώς και το ενδιαφέρον του για τις εφαρμοσμένες τέχνες.

Προσωπικά αντικείμενα του Γιάννη Μόραλη, ψηφιακές εφαρμογές και εποπτικό υλικό πλαισιώνουν τα έργα τέχνης, ενισχύοντας τη βιωματική διάσταση της εμπειρίας του επισκέπτη, ο οποίος θα γνωρίσει τον καλλιτέχνη και άνθρωπο Γιάννη Μόραλη από τα πρώτα του βήματα έως το τέλος της εικαστικής διαδρομής του.

Τα έργα και το αρχειακό υλικό της έκθεσης ανήκουν στην οικογένεια Μόραλη. Αρκετά από τα έργα που θα εκτεθούν – ιδιαίτερα αυτά της πρώιμης περιόδου δημιουργίας του καλλιτέχνη – καθώς και σχέδια, μελέτες και φωτογραφικό υλικό παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά.

Διάρκεια έκθεσης: 4 Δεκεμβρίου– 6 Φεβρουαρίου.

Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης» (Νικ. Πλαστήρα 13, Άρτα). Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 -14.00 και 17.00 – 21.00

Σάββατο και Κυριακή 11.00 -19.00 (Δευτέρα κλειστά). Ημέρα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, η έκθεση θα παραμείνει κλειστή.

Είσοδος δωρεάν.

Πληροφορίες: τηλ. 26810 24946, www.arta.gr και www.jmoralis.gr

Θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες υγειονομικής ασφάλειας για την προστασία του κοινού.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου