Επικαιρότητα

Δύσκολη εξίσωση, με επιβαρύνσεις για το 2022

Off

Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ της «Ε» και του ITV, πριν από έναν περίπου μήνα, με τις δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου Φ. Βάββα, ότι ο καθορισμός των ανταποδοτικών τελών για το 2022 θα είναι αφενός μία δύσκολη εξίσωση και αφετέρου, θα έχει χαμένους τους πολίτες, που θα επιβαρυνθούν.

Το ζήτημα βέβαια για τη δημοτική αρχή είναι αυτή τη στιγμή, πως η επιβάρυνση που θα κληθούν να επωμιστούν οι πολίτες θα είναι οριακή, σε σχέση με τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν σήμερα. Η δημοτική αρχή υποστηρίζει, ότι η αύξηση είναι οριακή και αναφέρεται σε μόλις δύο λεπτά του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τις κατοικίες, ενώ μικρές αναπροσαρμογές γίνονται στους επαγγελματικούς χώρους. Αντιθέτως, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για την επιβολή μίας φοροεισπρακτικής λογικής από τη δημοτική αρχή, απέναντι σε πολίτες περισσότερο, αλλά και σε επιχειρήσεις, εν μέσω μάλιστα ενός πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας που σαρώνει την ελληνική οικονομία και όχι μόνο.

Επισημαίνει ακόμη τον μεγάλο κίνδυνο της νέας αναπροσαρμογής των τελών, με την υποσημείωση, πως η δημοτική αρχή, θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αυτήν, στην πορεία του νέου έτους, λόγω της αδυναμίας κάλυψης του ελλείμματος που εμφανίζει στα ταμεία της, που όπως παραδέχθηκε και ο κ. Βάββας υπολογίζεται περίπου στο 1 εκ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Η δημ. αρχή αποδίδει την απόφαση και την αναγκαιότητα αύξησης των ανταποδοτικών τελών, στην απόκλιση που υπήρξε στο εμβαδόν των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων από την περυσινή εκτίμηση που βασίστηκε στα στατιστικά στοιχεία της ΚΕΔΕ και στην υστέρηση εσόδων που έφεραν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία Covid-19 με την αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Φώτης Βάββας «ήταν μία δύσκολη απόφαση, καθώς όλοι γνωρίζουμε τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Είναι μία οριζόντια αύξηση που έρχεται για το 2022, όταν το 2021 ήμασταν ο μοναδικός δήμος της χώρας που είχε προχωρήσει σε τόσο γενναίες μειώσεις σε όλους τους συντελεστές ανταποδοτικών τελών».

Ο κ. Βάββας τόνισε ότι τα τέλη δεν αποκλίνουν από την οικονομική πραγματικότητα του δήμου και απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης επισήμανε πως «πέρυσι η μείωση των δεκαπέντε λεπτών (0,15€) στα νοικοκυριά και οι αντίστοιχες μειώσεις στους επαγγελματικούς χώρους που κυμάνθηκαν από τριάντα λεπτά (0,30€) έως και ένα ευρώ και πενήντα οκτώ λεπτά (1,58€) χαρακτηριζόταν πενταροδεκάρες, ενώ φέτος η αύξηση των δύο λεπτών (0,02€) χαρακτηρίζεται πολύ μεγάλη. Είναι πασιφανές, ότι και τα δύο δεν μπορεί να ισχύουν».

Αντιπολίτευση

στην αντεπίθεση

Όπως αναμενόταν, η αντιπολίτευση «σήκωσε το γάντι» των αυξήσεων που πέταξε η δημ. αρχή στα ανταποδοτικά τέλη, με τον Θ. Μπέγκα να αποδίδει την απόφαση αυτή στους λανθασμένους χειρισμούς της δημ. αρχής στο θέμα της αντικατάστασης του οδοφωτισμού (led) και στην ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη, με εξωφρενικό ποσό.

Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι αν η σημερινή δημοτική αρχή δεν είχε προχωρήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας led που είχε βρει έτοιμη, σήμερα ο δήμος θα είχε ήδη οικονομικό όφελος που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μειώσεις στα δημοτικά τέλη, ενώ σημείωσε ότι η εξωφρενική τιμή της ανάθεσης της αποκομιδής σε ιδιώτη είναι μια από τις κυριότερες αιτίες αύξησης των δημοτικών τελών.

Κλείνοντας, κι αφού υπογράμμισε ότι η παράταξή του θα καταψηφίσει τα ανταποδοτικά τέλη, ζήτησε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους οι οποίοι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους όρους όπως τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, καθότι δεν ρυπαίνουν το ίδιο.

Συγκεκριμένη πρόταση για τη διαχείριση των τελών κατέθεσε η παράταξη «Ιωάννινα 2023», με εισηγητή τον δημ. σύμβουλο Σπ. Γκίζα.

«Δεν ενδιαφέρεστε αν θα έχουν τη δυνατότητα, ειδικά σήμερα, οι συνδημότες να εξοφλήσουν τις προκύπτουσες πρόσθετες υποχρεώσεις. Προβαίνετε στις χρεώσεις για να κλείσετε αριθμητικά το θέμα, ως ένας απρόσωπος εισπρακτικός μηχανισμός.

Ο δήμος μας πρέπει να έχει χαρακτήρα ενός κοινωνικά ευαίσθητου και οικονομικά υποστηρικτικού θεσμικού οργανισμού, και να έχει συζητήσει με φορείς όπως οι επαγγελματίες, οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, τα άτομα με αναπηρία, οι άνεργοι σχετικά με του τί είδους υποστήριξη θα ήθελαν», ανέφερε η κα Καλογιάννη.

Η πρόταση που κατέθεσε η παράταξη με εισηγητή τον κ. Γκίζα προβλέπει να χρηματοδοτηθεί η υπηρεσία Καθαριότητας με το ποσόν του 1.200.000 € περίπου από το αποθεματικό που προέρχεται από τα ανταποδοτικά έσοδα, όπως έγινε και στις περιπτώσεις του ΟΚΠΑΠΑ και το Πνευματικό Κέντρο. Με την πρόταση αυτή, θα επέλθει μείωση 0,20 και 0,30 ευρώ ανά τ.μ αντίστοιχα για τις κατοικίες και τα καταστήματα εντός της πόλεως.

Οι «Πολίτες για την Ανατροπή» με εισηγητή τον Βλ. Παπαχρήστο ανέδειξαν και την πολιτική διάσταση που υπάρχει στο ζήτημα του καθορισμού των ανταποδοτικών τελών, υπενθυμίζοντας παρελθούσες δεσμεύσεις της δημ. αρχής που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Η Όλυ Τσουμάνη προέβλεψε, ότι τα ανταποδοτικά τέλη θα αυξηθούν κι άλλο στη διάρκεια του νέου έτους, ενώ ο Χρ. Πατσούρας επέκρινε τη δημοτική αρχή, ότι στην ουσία υλοποιεί την πολιτική της κυβέρνησης και προτιμά να παίζει με τις λέξεις, αποφεύγοντας όμως την ουσία.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου