Επικαιρότητα

Έκκληση για ορθή χρήση του εμβολιασμού κατ’ οίκον

Off

Αναγκαίοι και με το παραπάνω, οι εμβολιασμοί στην κοινότητα, όπως είναι και οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί που γίνονται τους τελευταίους μήνες και στην περιοχή των Ιωαννίνων, ωστόσο διαπιστώνονται σοβαρές αρρυθμίες και φαινόμενα κατάχρησης της καλώς εννοούμενης άσκησης του δικαιώματος που έχει ο θεράπων ιατρός κάθε πολίτη, να δηλώνει στην πλατφόρμα ότι επιθυμεί να εμβολιαστεί κατ’ οίκον.

Αυτό που διαπιστώνουν οι κινητές μονάδες που διενεργούν τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς στα όρια του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, που ανέρχονται σε 20-30 καθημερινά, είναι, ότι σε έναν ποσοστό 50-50, οι εμβολιασμοί γίνονται σε πολίτες που είναι περιπατητικοί και που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, που τους αποτρέπει από το να επισκεφτούν κάποιο εμβολιαστικό κέντρο.

Αντίθετα, οι εικόνες συμπολιτών που δυσκολεύονται λόγω κινητικών προβλημάτων ή και λόγω των καιρικών συνθηκών, να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, είναι καθημερινές και πλέον με την αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού διαπιστώνονται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Οι υπεύθυνοι των κινητών μονάδων των εμβολιασμών απευθύνουν έκκληση προς τους ιατρούς των οικογενειών ή μεμονωμένων πολιτών, να δηλώνουν ότι θέλουν να εμβολιαστούν κατ’ οίκον, όταν συντρέχει σοβαρός λόγος αδυναμίας μετακίνησης και όχι για να μη μπουν στον κόπο να φτάσουν σε ένα εμβολιαστικό κέντρο, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν μη περιπατητικοί ασθενείς, που μπορεί να μην έχουν καν τη δυνατότητα να δηλώσουν τη διάθεσή τους, να εμβολιαστούν και αυτοί κατ’ οίκον.

Σοβαρές ελλείψεις στην

πρωτοβάθμια υγεία

Οι μαζικές μετακινήσεις ιατρών από τα Κέντρα Υγείας προς τα νοσοκομεία και ειδικά προς το ΠΓΝΙ στην περιοχή, προκαλούν νέες αντιδράσεις, με το Σωματείο Γενικών Ιατρών ΕΣΥ στην περιοχή να εκφράζει και την έκπληξη και τον προβληματισμό για τις νέες αυτές μετακινήσεις. Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Σωματείου Άννα Γρίβα, οι νέες μετακινήσεις προστίθενται στις προηγούμενες, αλλά και στις απουσίες συναδέλφων ιατρών και υγειονομικού προσωπικού, που έχει μπει σε αναστολή εργασίας, λόγω του μη εμβολιασμού τους.

Ένα δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με την μεγάλη αναμονή για την εκτέλεση των παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων, που ξεπερνά τους δύο ίσως και τους τρεις μήνες στο ΚΥ Ιωαννίνων, με πολλούς πολίτες να αναζητούν μία ταχύτερη εξυπηρέτηση και διάγνωση σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

«Επιπρόσθετα οι νέες μετακινήσεις κατευθύνουν γενικούς γιατρούς προς εξειδικευμένες μονάδες του ΠΓΝΙ, κάτι που είναι αντίθετο με τις κείμενες διατάξεις περί ασφαλούς λειτουργίας των νοσοκομείων. Αντίστοιχες μετακινήσεις στο άλλο νοσοκομείο του νομού δεν γίνονται.

Μας ανησυχεί η εμμονή σε αποσπασματικές κινήσεις που ενισχύουν τα νοσοκομεία με ανορθολογικό τρόπο τραυματίζοντας ακόμη περισσότερο την ήδη πληγωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας της περιοχής. Ζητούμε την άμεση ανάκληση των μετακινήσεων των γενικών γιατρών και την άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων του νομού με γιατρούς ειδικούς μέσω προσλήψεων και επιτάξεων εφόσον χρειάζονται», ανέφερε η κα Γρίβα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου