Την εκτίμηση, που απορρέει όμως από την ίδια την πραγματικότητα που βιώνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου σε όλη τη χώρα και όχι από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ότι οι κρατήσεις για την περίοδο των εορτών, δεν είναι αυτές που περιμένουν οι ξενοδόχοι, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και στα Ιωάννινα καλλιεργείται, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Τάσιος, ένα κλίμα υπέρμετρης αισιοδοξίας για την τουριστική επισκεψιμότητα των Χριστουγέννων, η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Μιλώντας στο ITV, ο κ. Τάσιος τόνισε, ότι τα στοιχεία για τις πληρότητες αυτής της περιόδου είναι απογοητευτικά στα ξενοδοχεία των αστικών κέντρων, με τη μέση πληρότητα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές να μην ξεπερνά το 60%. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, ανέφερε, των δημοφιλών τουριστικών προορισμών, μεταξύ των οποίων και τα ορεινά των Ιωαννίνων, η πραγματικότητα όμως όπως είπε, είναι διαφορετική με το κλίμα υπεραισιοδοξίας, που επιχειρούν κάποιοι να παρουσιάσουν. «Δε θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης, ότι μιλάμε για τον δεύτερο χειμώνα της πανδημίας, που έχει οδηγήσει σε ασφυξία τις επιχειρήσεις μας, και πως η εορταστική περίοδος αναφέρεται σε ένα διάστημα 15-20 ημερών, το οποίο δε φτάνει για να καλύψει τις απώλειες που έχουμε ήδη υποστεί», ανέφερε ο κ. Τάσιος, για να προσθέσει πως τα προβλήματα γίνονται ακόμη περισσότερα και μεγαλύτερα, από την τεράστια επιβάρυνση των επιχειρήσεων, λόγω του ενεργειακού κόστους.
«Υπάρχει μία τεράστια επιβάρυνση των επιχειρήσεων λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, και συζητάμε με την κυβέρνηση και τα υπουργεία για να δούμε ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, που μπορούν να επιδοτηθούν, τουλάχιστον για την κατανάλωση ρεύματος», ανέφερε.
Υπολειτουργούν
οι ελεγκτικοί μηχανισμοί
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων στο μεταξύ επανέρχεται στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb) κάνοντας λόγο για μία αγορά στην οποία επικρατεί μπάχαλο, λόγω της αδυναμίας εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου και λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών.
«Παρότι, το θεσμικό πλαίσιο έχει αλλάξει από τον Δεκέμβριο του 2020 και από τον Ιούλιο του 2021 θα έπρεπε να εφαρμόζεται, οι διασταυρώσεις των στοιχείων από την ΑΑΔΕ, δεν έχουν καν φτάσει στο 2018. Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, με την ΑΑΔΕ να επικαλείται την πανδημία και τις ελλείψεις προσωπικού, από την άλλη όμως, οι επιχειρήσεις μας είναι αυτές που πληρώνουν το μάρμαρο. Αντιθέτως, υπάρχουν άλλες επιχειρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης ή με σπίτια που νοικιάζονται παράνομα, και δεν πληρώνουν ούτε ΦΠΑ, ούτε τέλος παρεπιδημούντων, ούτε δημοτικά τέλη, ούτε συμπληρωματικό φόρο διαμονής», κατέληξε ο κ. Τάσιος.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
23 Νοεμβρίου 2024 -
22 Νοεμβρίου 2024 Με στόχο την αύξηση των τουριστών από τη Βρετανία
-
18 Σεπτεμβρίου 2024 Πρώτες αντιδράσεις στα μέτρα για τον τουρισμό
-
22 Αυγούστου 2024 Αυξημένοι δείκτες στον τουρισμό
-
13 Αυγούστου 2024 Καμπανάκι για τη μείωση στους ορεινούς προορισμούς
-
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.709)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.211)
- Εκδηλώσεις(1.583)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.945)
Αρθρογραφία
Είσοδος