Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 08:08
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Δεκεμβρίου 2021
Χωρίς κατηγορία

Καμία μείωση στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης

Off

Με κύριο αίτημα να μη γίνει καμία μείωση στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης, τα μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ζίτσας πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη στις 12.00 παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στα Ιωάννινα.

Οι αυξήσεις στις ζωοτροφές που έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής, οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και το πετρέλαιο θέρμανσης, οι αυξήσεις των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, όπως επισήμανε ο κ. Κατσάνος, σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση σε αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν στην σημερινή κινητοποίηση. Ειδικότερα για τις τιμές στο γάλα, σημείωσε, πως οι αυξήσεις που δόθηκαν στις τιμές παραγωγού δεν καλύπτουν παρά ένα ελάχιστο μέρος των εξόδων και αυτό αποτυπώνεται στην περιοχή μας, με την ολοένα και μεγαλύτερη εγκατάλειψη των κοπαδιών, αλλά και των καλλιεργειών.

Επίσης, ο παραγωγικός κόσμος της περιοχής αντιδράς στο ενδεχόμενο της παραχώρησης βοσκοτόπων, και εκτάσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, όπως προβλέπεται να γίνει στον κάμπο της Ζίτσας.

«Αντί να δοθεί επιδότηση στους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια αλλά και σε βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης για τον λαό, η κυβέρνηση πέταξε πάλι ψίχουλα. Μείωσε το ΦΠΑ στις ζωοτροφές από 13% στο 6% που με τίποτα δεν αντιμετωπίζει τις αυξημένες τιμές μέχρι και 40% στις ζωοτροφές για να αυξάνονται τα κέρδη των εμποροβιομήχανων που τις παράγουν και τις διακινούν. Ταυτόχρονα, ενώ η τιμή του ρεύματος έχει εκτιναχθεί στα ύψη εξαιτίας της νέας ρήτρας αναπροσαρμογής και της αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας, η κυβέρνηση αρνείται να καταργήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής και να μειώσει κατά 50% την τιμή στο αγροτικό ρεύμα. Ήδη κάποιοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος έφτασαν φουσκωμένοι έως και 100-120%», ανέφερε ο κ. Κατσάνος.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζίτσας με ανακοίνωσή του περιγράφει τα βασικά αιτήματα και τις διεκδικήσεις, που είναι η απόσυρση της ΚΥΑ περί βοσκοτόπων, να μη χαθούν δικαιώματα και ενισχύσεις των κτηνοτρόφων, να συνδεθούν οι ενισχύσεις των γεωργών με την πραγματική παραγωγή και των κτηνοτρόφων με το ζωικό κεφάλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μικρούς κτηνοτρόφους.

Αναφέρεται επιπλέον και στην πανδημία, ζητώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον κλάδο υγείας.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου