Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 11:06
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Αυγούστου 2015
Ήπειρος

Νέα δεδομένα για το δυναμικό υδρογονανθράκων

Off

Νέα δεδομένα και στοιχεία για το δυναμικό υδρογονανθράκων της χώρας έχει πλέον στη διάθεσή του το Ελληνικό Δημόσιο. 

Η Energean Oil & Gas, η εταιρία που έχει αναλάβει τις έρευνες και στα Ιωάννινα, παρέδωσε την Δευτέρα 3 Αυγούστου στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας το σύνολο των πρωτογενών δεδομένων που αντλήθηκαν από τις σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων (3D) οι οποίες διεξήχθησαν στον Πρίνο από τις 14 Ιουνίου ως τις 7 Ιουλίου.

Η παράδοση των δεδομένων αποτελεί συμβατική υποχρέωση της εταιρείας στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης της Περιοχής Εκμετάλλευσης του Πρίνου και δίνει τη δυνατότητα για πληρέστερη αξιολόγηση των προοπτικών που παρουσιάζει ο τομέας της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη μοναδική περιοχή από την οποία παράγεται σήμερα πετρέλαιο στην Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα, παραδόθηκαν, όπως ανακοινώθηκε, όλοι οι φορείς καταγραφής σεισμικών δεδομένων με πρωτογενή στοιχεία, τα οποία αντλήθηκαν από περιοχές συνολικής έκτασης 340 τετραγωνικών χιλιομέτρων. 

H Energean, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, έχει ήδη προσφέρει προς την παραχωρησιούχο κοινοπραξία του Θρακικού Πελάγους STPC (Calfrac – Ελληνικά Πετρέλαια), όλα τα δεδομένα που έχουν αντληθεί από περιοχές οι οποίες εντάσσονται στην ανενεργό εδώ και δεκαετίες συγκεκριμένη παραχώρηση.

Στόχος της Energean από την ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων, είναι η βέλτιστη εκτέλεση του γεωτρητικού προγράμματος, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και ο εντοπισμός πιθανών νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της παραχώρησης του Πρίνου.

Υπενθυμίζεται ότι οι σεισμικές έρευνες, οι οποίες ήταν οι πρώτες που διενεργήθηκαν στο Αιγαίο από το 1997, υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος της EnergeanOil&Gas για την περίοδο 2013-2020, όπως αυτό έχει εγκριθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου