Τελευταία Νέα

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 03:39
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Δεκεμβρίου 2021
Χωρίς κατηγορία

Προβλήματα από τις καθυστερήσεις πληρωμών του ΕΣΠΑ

Off

Την οικονομική δυνατότητα να καλύπτει τα έξοδα που αφορούν και τη μισθοδοσία των εργαζομένων, που προσλήφθηκαν μέσω ΕΣΠΑ, αλλά και τις λοιπές λειτουργικές και ανελαστικές δαπάνες για τις ημέρες του Δεκεμβρίου έχει ακόμη ο ΟΚΠΑΠΑ, όχι όμως και για τον Ιανουάριο, εάν φυσικά συνεχιστεί η καθυστέρηση στην πληρωμή των voucher για τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Μία καθυστέρηση, που μπορεί να έχει το χαρακτήρα του εθίμου, με την έννοια πως κάθε χρόνο, οι πληρωμές του Φθινοπώρου καθυστερούσαν για κάποιο διάστημα, ποτέ όμως δεν είχε φτάσει το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου και να μην έχει πληρωθεί ούτε καν ο Σεπτέμβριος, όπως και οι επόμενοι μήνες.

Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημ. Πάνου σε δηλώσεις του τόνισε, ότι έχει δημιουργηθεί ήδη σοβαρό πρόβλημα, παρότι ο ΟΚΠΑΠΑ καλύπτει από τα ταμειακά του διαθέσιμα τα έξοδα που πρέπει να πληρώνονται από το ΕΣΠΑ μέσω της ΕΕΤΑΑ, όμως και αυτή η κατάσταση δεν μπορεί, παρά να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Όλα τα χρόνια υπήρχαν καθυστερήσεις, ποτέ όμως δεν είχαμε φτάσει στις 10 Δεκεμβρίου και να μην έχουν γίνει οι πληρωμές από τον Σεπτέμβριο. Εμείς πληρώνουμε κανονικά τους εργαζόμενους, όμως αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί ες αεί, σε περίπτωση που υπάρχουν κι άλλες καθυστερήσεις, για παράδειγμα και πέρα από τον Δεκέμβριο, γιατί θα έχουμε κι εμείς ελλείψεις από την τακτική χρηματοδότηση του Οργανισμού. Μέχρι τότε, μπορούμε να καλύπτουμε τη διαφορά, αλλά μετά δε νομίζω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου

Από την 1η Ιανουαρίου του 2022 ωστόσο αλλάζουν και βασικές παράμετροι στη διαδικασία της λειτουργίας των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, με την υποχρέωση του ηλεκτρονικού παρουσιολογίου για όλους.

Παράλληλα όμως, προβλέπεται και η μείωση του ποσού που θα κατανέμεται σε κάθε δομή, ανάλογα με τον αριθμό των ημερών που θα υπάρχει παρουσία του ωφελούμενου.

«Αν εφαρμοστεί αυτή η πρόβλεψη, προφανώς θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα, γιατί τα παιδιά απουσιάζουν από τις δομές τους χειμερινούς μήνες για διάφορους λόγους, όπως είναι οι ιώσεις, τα μέτρα πρόληψης για την πανδημία και άλλα. Όμως, αυτό δε σημαίνει, ότι οι σταθμοί δε λειτουργούν ή ότι δεν εργάζεται το προσωπικό. Όλοι είναι στις θέσεις τους, οι δομές λειτουργούν κανονικά, οι μισθοί θα πρέπει να πληρώνονται, όπως και τα έξοδα για τις λειτουργικές ή τις άλλες ανελαστικές δαπάνες», ανέφερε ο κ. Πάνου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ