Χωρίς κατηγορία

Οι αυξήσεις των ζωοτροφών έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής

Off

Οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, επιτείνοντας την αγωνία του επαγγελματιών στην πρωτογενή παραγωγή για το μέλλον τους.

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, το μοναδικό παρήγορο όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, είναι, ότι έχουν ανέβει και οι τιμές στο γάλα, αλλά και στην αγορά κρέατος και με τον τρόπο αυτό, στηρίζεται με κάποιον τρόπο το εισόδημα των κτηνοτρόφων ώστε να μείνουν στη δουλειά και να μην εγκαταλείψουν τα κοπάδια τους, όπως έγινε και συνεχίζει να γίνεται ακόμη, κυρίως από τους μικρούς παραγωγούς.

Όπως σημείωσε ωστόσο ο κ. Δεκόλης, ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτροφικές μονάδες στην εκτατική και τη μετακινούμενη κτηνοτροφία στην Ήπειρο, είναι ότι δε βρίσκουν εργαζόμενους για τα κοπάδια τους, αναδεικνύοντας μία πτυχή, που ελάχιστοι ίσως έχουν αντιληφθεί.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι το εργατικό δυναμικό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια έλλειψη και τεράστια ζήτησε για τα κοπάδια μας, αφού οι βοσκοί από την Αλβανία που ήρθαν στη χώρα πριν από 30 χρόνια φεύγουν από το επάγγελμα και τα δικά τους παιδιά δεν ακολουθούν το επάγγελμα. Επομένως, η μόνη λύση είναι να πιστέψουν οι νέοι του τόπου μας, ότι το μέλλον βρίσκεται στην παραγωγή και να εμπιστευτούν τις δυνάμεις τους και να επιστρέψουν για να καλλιεργήσουν τη γη. Χρειάζονται βέβαια και κίνητρα από την Πολιτεία και γίνονται προσπάθειες και προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά σίγουρα χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη βοήθεια», ανέφερε ο κ. Δεκόλης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου