Επικαιρότητα

Προκλήσεις στην εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων

Off

Μία κοινή προσπάθεια αναγνώρισης αφενός των προκλήσεων στην εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων και αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, με την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως η ηλιακή, καταβάλλουν οι εταίροι του έργου με το ακρωνύμιο SOLIS, που χρηματοδοτείται από το Interreg Ελλάδα – Αλβανία.

Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 2 εκ. ευρώ και εταίροι του είναι ο δήμος Πρέβεζας και ο δήμος Φοινικέων στη γειτονική Αλβανία, που μετρά συνολικά 58 τοπικές κοινότητες στη συντριπτική τους πλειονότητα με κατοίκους της εθνικής μειονότητας, με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να είναι βασικός εταίρος του έργου, με το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών.

Το μεσημέρι της Τρίτης στα Ιωάννινα, παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης του έργου, όπως όμως και οι στόχοι του με τους δύο δημάρχους Νίκο Γεωργάκο και Χρήστο Κίτσο αντίστοιχα, να αναφέρονται στο στόχο του έργου, κυρίως όμως σε όσα θα μπορούσαν και φιλοδοξούν οι δύο δήμοι να αλλάξουν στα διοικητικά τους όρια.

Ο κ. Γεωργάκος αναφέρθηκε στον μεγάλο στόχο που δεν αφορά μόνο τους δύο δήμους, αλλά αποτελεί εθνικό στοίχημα την περίοδο της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης, για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ταυτόχρονα και του ενεργειακού κόστους, όπως κι αν αυτό προκύπτει. Στο πλαίσιο του έργου για τον δήμο Πρέβεζας, όπως ανέφερε προβλέπεται η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ενέργειας που θα καλύπτει ανάγκες του βιολογικού καθαρισμού της πόλης.

Ο δήμαρχος Φοινικέων από την πλευρά του στάθηκε περισσότερο στη σημασία που έχει για τη δική του περιοχή, η υλοποίηση παρόμοιων δράσεων και πρωτοβουλιών, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, κυρίως μέσα από προγράμματα Interreg.

Η επιστημονικώς υπεύθυνη του έργου, καθηγήτρια και Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Κατερίνα Πλακίτση, έδωσε το στίγμα της συμμετοχής στο έργο, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που πέραν των άλλων έχει δημιουργήσει μία φορητή εκπαιδευτική εργαλειοθήκη, αλλά και δύο παιχνίδια για όλους.

Χαιρετισμό ακόμη στην εκδήλωση απηύθυναν ο αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Οδ. Πότσης, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Ηπείρου Κων. Καμπουράκης και η Τζένη Παγγέ, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου