Ήπειρος

Έργα βιώσιμης κινητικότητας 8 εκατ. στην Ηγουμενίτσα

Off

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020 του ΕΣΠΑ εντάσσονται με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη  δύο νέες πράξεις που αφορούν το Δήμο Ηγουμενίτσας

Αναλυτικότερα, πρόκειται για τις πράξεις:

– «Παρεμβάσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης κοινοχρήστων χώρων – Ανάπτυξη δικτύων βιώσιμης αστικής κινητικότητας Ηγουμενίτσας», επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 7.930.044,66 ευρώ και φορέα υλοποίησης το Δήμο Ηγουμενίτσας.

Στο πλαίσιο της πράξης περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που προωθούν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα στην πόλη της Ηγουμενίτσας και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατασκευή κεντρικού κυκλικού κόμβου, την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων πεζόδρομων/ νησίδων πρασίνου/ χώρων στάθμευσης μηχανοκίνητων οχημάτων/ σημείων στάθμευσης ποδηλάτων/ χώρων αναψυχής. Ενδεικτικά, λαμβάνει χώρα παρέμβαση σε τμήματα των οδών 28ης Οκτωβρίου, Ειρήνης και Φιλίας, Εθνικής Αντιστάσεως και Δαγκλή, καθώς και σε παρακείμενους κοινόχρηστους χώρους όπως την Πλατεία Δημαρχείου και τον χώρο στη συμβολή των οδών Κύπρου και Δαγκλή.

– «Παρεμβάσεις που συμβάλλουν στη ενεργειακή αποδοτικότητα της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας», επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης  2.100.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης τη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας.

Η πράξη περιλαμβάνει την κατασκευή τριών φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπό καθεστώς ενεργειακού συμψηφισμού.

Ο Δήμος

Σύμφωνα με τον Δήμο Ηγουμενίτσας, «πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την πόλη της Ηγουμενίτσας με παρεμβάσεις που προωθούν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατασκευή κεντρικού κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση του Δρεπάνου, την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, πεζόδρομων, νησίδων πρασίνου, χώρων στάθμευσης οχημάτων, σημείων στάθμευσης ποδηλάτων καθώς και χώρων αναψυχής. Με την κατασκευή του έργου επιτυγχάνεται η βελτίωση της λειτουργικότητας του αστικού χώρου για όλους τους χρήστες καθώς και η ορθολογική διαχείριση του ελεύθερου δημοσίου χώρου. Αναβαθμίζονται επίσης οι χώροι έμπροσθεν του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.

Στα παραδοτέα της πράξης βρίσκονται η αστική ανάπτυξη και βιώσιμη αστική κινητικότητα με τη δημιουργία /ανάπλαση υπαίθριων χώρων σε αστικές περιοχές συνολικής επιφάνειας 63.870 μ2 περίπου, ενώ το συνολικό μήκος των κεντρικών οδών που ανήκουν στην περιοχή παρέμβασης ανέρχεται στα 3,4 χιλιόμετρα περίπου.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Σε άριστη συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου μας, σχεδιάζουμε και μελετούμε έργα που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής όλων όσοι διαμένουν και κινούνται στην πόλη μας. Η ένταξη του εν λόγω έργου, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνάρτηση με το υπό δημοπράτηση έργο των παρεμβάσεων στο κέντρο της πόλης θα αναβαθμίσουν αισθητικά αλλά και λειτουργικά τον αστικό μας ιστό, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναγέννηση της πόλης μας. Μέσω των παρεμβάσεων που ξεπερνούν σε επιφάνειες τα 63.000 τετραγωνικά μέτρα, γυρνάμε σελίδα, καθιστώντας την Ηγουμενίτσα πόλη ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όπου όλοι θα μπορούν να κινούνται εύκολα, φιλικά προς το περιβάλλον και κυρίως χωρίς αποκλεισμούς.».

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου