Σε ένα διπλό μέτωπο καλείται να δράσει η πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα μας το επόμενο διάστημα.
Από τη μία είναι η προώθηση του εμβολιασμού σε όλα τα επίπεδα, από την πρώτη δόση που είναι κρίσιμο μέγεθος ως και την «αναμνηστική» δόση που θεωρείται κρίσιμη και για τη διάδοση της παραλλαγής «Όμικρον».
Από την άλλη, πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα πρόληψης που θα εμποδίσουν τη διάδοση της Όμικρον, η οποία θεωρείται ότι θα αυξάνει το επόμενο διάστημα.
Το κλείσιμο των σχολείων την επόμενη εβδομάδα για τις γιορτές θεωρείται ότι ως ένα βαθμό θα βοηθήσει, ενώ κρίσιμο μέγεθος παραμένουν οι μετακινήσεις και οι συνωστισμοί.
Είσοδος ταξιδιωτών
Ήδη εκδόθηκε το ΦΕΚ που περιγράφει τις προϋποθέσεις εισόδου στην Ελλάδα, όπως αυτές θα ισχύσουν από την ερχόμενη Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, μετά την εμφάνιση της Όμικρον. Οι νέες προβλέψεις θα ισχύουν έως και τις 10 Ιανουαρίου.
Με τις νέες ρυθμίσεις πλέον προβλέπεται ότι για την είσοδο στη χώρα είναι απαραίτητη η διενέργεια PCR (μοριακού) τεστ ανίχνευσης κορονοϊού 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.
Ο έλεγχος του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του είναι ευθύνη των αεροπορικών, ναυτιλιακών, σιδηροδρομικών εταιρειών, όπως και των εταιρειών οδικών μεταφορών. Οι εταιρείες πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης φέρει όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό:
-υπόκεινται σε προσωρινό περιορισμό, κατ’ οίκον ή σε κατάλληλο τόπο προσωρινής διαμονής που υποδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές, για δέκα ημέρες,
-ενώ όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό προ δεκατεσσάρων ημερών και διαγιγνώσκονται θετικοί, τίθενται σε προσωρινό περιορισμό επτά ημερών.
Λόγω της νέας μετάλλαξης περιορίζονται προσωρινά οι θαλάσσιες συνδέσεις με την Τουρκία, ενώ μειώνεται η πληρότητα στα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αλβανία.
Πλατφόρμα εμβολιασμού
Νέα ψηφιακή πλατφόρμα όπου οι πολίτες μπορούν να βρουν γιατρούς που πραγματοποιούν εμβολιασμούς κατ’ οίκον, αλλά και στα ιατρεία τους, δημιούργησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε μία προσπάθεια να συμβάλει στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και στη διευκόλυνση των πολιτών.
Στην ψηφιακή πλατφόρμα https://emv olio.giatroi.org.gr/ που είναι ήδη σε πλήρη λειτουργία, συμμετέχουν εκατοντάδες γιατροί από όλη τη χώρα διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς και παιδίατροι ώστε να διευκολυνθούν και τα παιδιά.
Οι πολίτες μπορούν να αξιοποιήσουν το ευρετήριο συμμετεχόντων Ιδιωτών Ιατρών στην πλατφόρμα, ώστε να εντοπίσουν κάποιο γιατρό κοντά στην περιοχή τους.
Ειδικότερα μπορούν να επιλέξουν Νομό και Πόλη για την ανεύρεση στη λίστα γιατρών με βάση τα κριτήρια που επιθυμούν.
Στη σχετική απεικόνιση του συμμετέχοντα ιατρού, υπάρχουν όλα τα στοιχεία επικοινωνίας, ώστε ο πολίτης να κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό του.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει για άλλη μία φορά την ανάγκη για άμεσο εμβολιασμό όλων των πολιτών, ώστε να προστατευθούν έναντι και της νέας μετάλλαξης Όμικρον η οποία αναμένεται να επικρατήσει και στη χώρα μας σύμφωνα και με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα.
Related Posts
-
2 Οκτωβρίου 2024 -
18 Ιανουαρίου 2024 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ενστάσεις για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία
-
16 Νοεμβρίου 2023 Νέα εμβόλια για την πρόληψη του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού
-
14 Νοεμβρίου 2023 Η covid-19 εξακολουθεί να είναι παρούσα
-
18 Οκτωβρίου 2023 Ξεκίνησε ο εμβολιασμός με το νέο εμβόλιο
-
4 Οκτωβρίου 2023 Σημαντικός ο ρόλος του εμβολιασμού για τη λύσσα
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.716)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.211)
- Εκδηλώσεις(1.583)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.947)
Αρθρογραφία
Είσοδος