Επικαιρότητα

Οι «σπουδές στον χορό» και η διαχείριση από τους Συλλόγους

Off

Οι «σπουδές στον χορό» είναι το θέμα και ο τίτλος παράλληλα της εκδήλωσης που διοργανώνει σήμερα στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής»,

ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Λούτσα», με τρεις καταξιωμένους στο αντικείμενό τους ομιλητές, που θα αναφερθούν σε διάφορες διαστάσεις και θα θέσουν προβληματισμούς σχετικά με τη διαχείριση των παραδοσιακών χορών από τους Συλλόγους, αλλά και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Δημ. Γουλιμάρης που θα παρουσιάσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο «Αθλητικός τουρισμός – οργάνωση δρώμενων – χορός» και θα μιλήσει με θέμα «Η χορευτική παράδοση και οι μετουσιώσεις της», ο επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Δημ. Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρήστος Παπακώστας θα μιλήσει με θέμα «ελληνικός παραδοσιακός χορός: Βίωμα ή /και σπουδή», ενώ ο καθηγητής φυσικής αγωγής και δρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, χοροδιδάσκαλος Βασίλης Ράπτης θα μιλήσει με θέμα «Αναγνώσεις του χορού».

Δύσκολες οι συνθήκες

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Λούτσα» Αθανάσιος Μέμος και ο χοροδιδάσκαλος, Βασίλης Ράπτης μίλησαν για την σημερινή εκδήλωση, στην οποία θα τηρηθούν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα με ελεύθερη είσοδο μόνο για εμβολιασμένους, αλλά και για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν τα δύο τελευταία χρόνια οι Σύλλογοι που διατηρούν χορευτικά τμήματα, λόγω της πανδημίας και της εφαρμογής των μέτρων κατά της διασποράς του ιού.

«Απευθύνουμε έκκληση στην Πολιτεία και στους τοπικούς φορείς να στηρίξουν ηθικά και οικονομικά τους Συλλόγους, τη λειτουργία και τις δράσεις τους, ώστε η πόλη να διατηρήσει τον τοπικό πολιτιστικό της χαρακτήρα και να συνεχίσει να έχει μία διαρκή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα.

Είναι καιροί πρωτόγνωροι αυτοί που ζούμε, καθώς με μεγάλη δυσκολία καταφέρνουμε να διατηρήσουμε ανοιχτούς και σε λειτουργία τους Συλλόγους, χωρίς κανένα έσοδο», ανέφερε ο κ. Μέμος.

«Κοινός παρονομαστής των ομιλιών στην ημερίδα, είναι η γνώση για τον χορό, η γνώση που πρέπει να κατέχουν οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τις πολιτιστικές δράσεις και κυρίως οι χοροδιδάσκαλοι που καλούνται να έχουν πολλαπλούς και δύσκολους ρόλους. Πιστεύουμε, ότι η εκδήλωσή μας θα δημιουργήσει έναν ανοιχτό διάλογο με φορείς και ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του λαϊκού πολιτισμού και θα βελτιώσει τις συνθήκες αναβίωσης του παραδοσιακού χορού στα συγκεκριμένα πλαίσια», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ράπτης.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19.00.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου