Επικαιρότητα

«Υγειονομική βόμβα» τα ΤΕΠ στα νοσοκομεία

Off

Κάτι παραπάνω από αναγκαία είναι η έκδοση και δημοσίευση στο ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης, που θα εξειδικεύει αυτό που ανακοίνωσε πριν την Πρωτοχρονιά, η αναπλ. υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ώστε να μπει ένα τέλος στις απαράδεκτες εικόνες του συνωστισμού εκατοντάδων πολιών έξω από τα ΤΕΠ κάθε νοσοκομείου στη χώρα.

Μέχρι πρότινος εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι που είχαν θετικό rapid, υποχρεούνταν να κάνουν μοριακό τεστ. Η αναπλ. υπουργός Υγείας κα Γκάγκα ανακοίνωσε πριν την Πρωτοχρονιά, ότι η επιβεβαίωση με μοριακό τεστ θα αφορά μόνον τους ανεμβολίαστους που νοσούν για πρώτη φορά.

Η ανακοίνωση αυτή όμως έμεινε σε προφορικό επίπεδο και τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας δεν είχε εξειδικευτεί σε υπουργική απόφαση, και το αλαλούμ με τις εικόνες συνωστισμού στα ΤΕΠ των νοσοκομείων γίνεται καθημερινά και μεγαλύτερο.

Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι είτε θα πρέπει να περιμένουν ώρες στην ουρά έξω από τα ΤΕΠ για να καταχωρηθεί η νόσησή τους στο σύστημα και να κάνουν το μοριακό τεστ είτε να απευθυνθούν σε κάποιο ιδιωτικό εργαστήριο, όπου θα επιβαρυνθούν όμως με το κόστος του μοριακού τεστ.

Στα ΤΕΠ όμως των νοσοκομείων, όπου γίνεται εδώ και μήνες η διαδικασία, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων το αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύονται και να συνωστίζονται για πολλές ώρες δεκάδες ή και εκατοντάδες θετικοί στον ιό, που βρίσκονται στον ίδιο χώρο μάλιστα με πολίτες που δε νοσούν και προσέρχονται στο νοσοκομείο για άλλες παθήσεις, αλλά και με τους εργαζόμενους. Ουσιαστικά πρόκειται για μία «υγειονομική βόμβα», που είναι θέμα χρόνου να εκραγεί με απροσδιόριστες συνέπειες για τη λειτουργία των νοσοκομείων.

«Φράκαρε» το Εργαστήριο

Μοριακού Ελέγχου

Στο μεταξύ, η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ήπειρο και όχι μόνο στα Γιάννενα, τα οποία μέχρι και την Κυριακή σε διάστημα έξι ημερών κατέγραψαν 2.444 κρούσματα (!), είχε ως αποτέλεσμα το Εργαστήριο Μοριακού Ελέγχου να αδυνατεί να σηκώσει μεγαλύτερο βάρος στον αριθμό των τεστ στα όποια κάνει ελέγχους PCR. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από έναν αριθμό περίπου 300 – 350 τεστ καθημερινά, το Εργαστήριο τις τελευταίες ημέρες έφτασε να διενεργεί 850-900 μοριακούς ελέγχους για την επιβεβαίωση ή μη κρουσμάτων.

Στα ίδια επίπεδα οι νοσηλείες

Μέσα σε όλη αυτή την ζοφερή και άκρως ανησυχητική κατάσταση, αν υπάρχει κάτι ενθαρρυντικό και παρήγορο είναι, ότι τα χιλιάδες πλέον κρούσματα δεν αποτυπώνονται με επιπλέον πίεση στις νοσηλείες ασθενών στα νοσοκομεία. Το μεσημέρι της Δευτέρας στη ΜΕΘ – covid του ΠΓΝΙ ήταν διασωληνωμένοι 12 ασθενείς με διαθεσιμότητα τεσσάρων κλινών, ενώ στις ΜΕΛ νοσηλεύονταν 35 ασθενείς.

Κρούσματα στην Παθολογική του Χατζηκώστα

Μετά από αρκετό καιρό στο μεταξύ, καταγράφονται κρούσματα στο υγειονομικό προσωπικό του Χατζηκώστα, όπου στην Παθολογική Κλινική εντοπίστηκαν έξι κρούσματα σε ειδικευόμενους ιατρούς, πέντε σε νοσηλευτικό προσωπικό και ένα σε διοικητικό. Η Κλινική εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά με κάλυψη των κενών με εσωτερικές μετακινήσεις του προσωπικού.

Θετική στον ιό, γέννησε

στο Χατζηκώστα

Μία ευχάριστη είδηση ήρθε από το νοσοκομείο Χατζηκώστα, όπου ολοκληρώθηκε φυσιολογικά ο τοκετός μίας εγκυμονούσας, που νοσούσε από κορωνοϊό, η οποία έφερε στον κόσμο το μωρό της, με τη βοήθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής, της Παιδιατρικής Κλινικής, της Χειρουργικής και της Κλινικής covid . Στο νοσοκομείο Χατζηκώστα νοσηλεύονται επίσης άλλες δύο γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης και έχουν βρεθεί θετικές στον ιό.

Δύο νέοι θάνατοι

Από δύο θανάτους νέων ανθρώπων σε ηλικία, που δεν είχαν εμβολιαστεί και κατέληξαν στο νοσοκομείο, συνοδεύτηκε η πρώτη ημέρα του χρόνου για την περιοχή των Ιωαννίνων. Ένας 46χρονος από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, πατέρας δύο παιδιών, νοσηλεύτηκε διασωληνωμένος για αρκετές ημέρες στο ΠΓΝΙ όμως δεν τα κατάφερε, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του και την τοπική κοινωνία, ενώ ακολούθησε μία 63χρονη από το Ανήλιο Μετσόβου, που επίσης δεν είχε εμβολιαστεί, η οποία όμως έφτασε στο νοσοκομείο σε πολύ άσχημη κατάσταση για την υγεία της, που ήταν σχεδόν αδύνατο να αναστραφεί.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου