Χωρίς κατηγορία

«Μαύρος Ιούλιος» για την εργασία στην Ήπειρο

Off

Ακόμη και εκείνοι που είχαν μυριστεί ότι κάτι δραματικό θα σημειωθεί λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς στα μέσα Ιούνιου, και την απόφαση που ακολούθησε για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς, ότι είχαν καταλάβει κιόλας ή γνώριζαν, αυτό που θα επακολουθούσε. 
Το λουκέτο των τραπεζών σε συνδυασμό με τους κεφαλαιακούς ελέγχους που επιβλήθηκαν στη συνέχεια και ισχύουν μέχρι σήμερα, προκάλεσε δραματικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας στην Ήπειρο και τα Ιωάννινα, κάτι βέβαια που παρατηρήθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.
Μέσα σε ένα μόλις μήνα, τον Ιούλιο σε πανελλαδικό επίπεδο καταγράφηκαν 160.630 απολύσεις εκ των οποίων οι 3556 στην Ήπειρο και από αυτές οι 943 μόνο στην ΠΕ Ιωαννίνων!
Τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» κατέγραψαν την κατάρρευση της μισθωτής απασχόλησης και το μαζικό κύμα απολύσεων.
Αν μάλιστα δεν βρισκόμασταν στη μέση του καλοκαιριού και δεν υπήρχαν οι χιλιάδες εποχιακές προσλήψεις εργαζομένων σε τουριστικές επιχειρήσεις είναι βέβαιο, ότι τα νούμερα θα ήταν ακόμη χειρότερα.
Αναλυτικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι απολύσεις επικράτησαν των προσλήψεων κατά 16.650 άτομα. Συγκεκριμένα ανήλθαν σε 160.630 τον φετινό Ιούλιο, από 143.980 τον Ιούλιο του 2014.
Στην Ήπειρο τον Ιούλιο, οι προσλήψεις ήταν 3.311, ενώ οι απολύσεις 3.556, κάτι που σημαίνει ότι 245 λιγότεροι άνθρωποι βρήκαν δουλειά στην Περιφέρειά μας.
Από τις 3.556 συνολικά αποχωρήσεις, οι 1.617 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 1.939 από απολύσεις ή λήξεις συμβάσεων.
Ενδεικτικά, στα Γιάννενα τον Ιούλιο βρήκαν δουλειά 1.198 άτομα, ενώ 2.141 την έχασαν, κάτι που σημαίνει ότι αυτόματα «έκλεισαν», 943 θέσεις εργασίας, αριθμός ρεκόρ για τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Την κατάσταση «έσωσαν» τα παράλια της Ηπείρου, σε σχέση με το κέντρο, καθώς Πρέβεζα και Θεσπρωτία συνέχισαν να προσελκύουν τουρίστες κι επισκέπτες, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Έτσι, στην Πρέβεζα, καταγράφεται το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων, καθώς 1.062 άνθρωποι βρήκαν δουλειά και 507 την έχασαν, δηλαδή 555 περισσότερα άτομα βρήκαν δουλειά, ενώ στη Θεσπρωτία, «άνοιξαν» 306 θέσεις.
Μάλιστα, οι αυξήσεις αυτές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού ισοζυγίου για την Ήπειρο.
Στον αντίποδα, αρνητικό ισοζύγιο, δημιουργήθηκε στην Άρτα, όπου 163 λιγότερα άτομα βρήκαν δουλειά.
Το θετικό είναι πάντως, ότι ούτε τον Ιούλιο δεν υπογράφτηκε καμία επιχειρησιακή σύμβαση στην Ήπειρο, κάτι που σημαίνει ότι δεν επήλθε μείωση μισθολογικές αποδοχές των εργαζομένων.
Σε βάθος χρόνου τώρα, οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται σε Γιάννενα και Άρτα, όπου χάθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο -1.110 και 432 θέσεις αντίστοιχα, ενώ στον αντίποδα Πρέβεζα και Θεσπρωτία εμφάνισαν θετικά ισοζύγια, με 2.399 και 1.277 περισσότερες προσλήψεις από τις απολύσεις αντίστοιχα.

Επηρεάστηκε και η ποιότητα της απασχόλησης
Το κλίμα ανασφάλειας που επικρατούσε τον προηγούμενο μήνα, δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την ποιότητα της απασχόλησης. Από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προκύπτει, ότι από τις συνολικά 143.972 προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα, μόλις το 16,07% δηλαδή 23.127 αφορούσαν θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Οι περισσότερες προσλήψεις (47,3% ή 67.714 άτομα) έγιναν για εκ περιτροπής απασχόληση, που σημαίνει εργασία λίγες μέρες την εβδομάδα, όταν υπάρχει ανάγκη. Επίσης, άλλες 53.131 προσλήψεις (36,9%) αφορούσαν μερική απασχόληση. Η ποιοτική αυτή διαφοροποίηση της απασχόλησης αναμένεται να επηρεάσει δραματικά και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, κάτι που όμως θα καταγραφεί το φθινόπωρο.
Η δραματική μείωση της μισθωτής απασχόλησης εν μέσω καλοκαιριού, που παραδοσιακά στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση των προσλήψεων λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, διαπιστώνεται και σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούλιο: μέσα σε ένα χρόνο χάθηκαν 29.933 θέσεις εργασίας. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2014, το ποσοστό της πλήρους απασχόλησης ήταν στο 48,22% ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με το φετινό.
Αρνητικό ισοζύγιο
Πανελλαδικά, τα στοιχεία του Ιουλίου κινούνται σε πλήρη αναντιστοιχία με όλους τους προηγούμενους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν μόνιμα θετικό το τελευταίο πεντάμηνο. Τον Φεβρουάριο είχε φτάσει τις 15.124 νέες θέσεις εργασίας και τον Μάρτιο είχε αυξηθεί στο +22.313 θέσεις.
Ακόμα καλύτερα τον Απρίλιο λόγω Πάσχα και έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου που το ισοζύγιο είχε εκτοξευθεί στο + 80.223 θέσεις εργασίας και τον Μάιο στο +86.146 για να υποχωρήσει, αλλά να παραμείνει σε θετικό πρόσημο τον Ιούνιο με 8.590 νέες θέσεις εργασίας.
Ενδεικτικό του τρόπου που αντέδρασαν οι επιχειρήσεις κατά τις πρώτες ημέρες επιβολής των capital controls είναι το γεγονός ότι μόνο μεταξύ 1ης και 3ης Ιουλίου, χάθηκαν 16.973 θέσεις εργασίας. Την 1η Ιουλίου, το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν αρνητικό κατά 10.026 θέσεις απασχόλησης, οι απώλειες συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα με αρνητικό ισοζύγιο 5.249 θέσεων εργασίας, όπως και στις 3 Ιουλίου με -1.698.
Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στην ηλικιακή κατηγορία 30-44 ετών, με -17.478 θέσεις εργασίας. Στον αντίποδα, η κατηγορία 15-24 ετών κατέγραψε θετικό ισοζύγιο 12.931 θέσεων εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις επέλεξαν νέους, και κατά συνέπεια φθηνότερους εργαζόμενους.
Σε επαγγελματικό επίπεδο τέλος, οι μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας καταγράφηκαν στην εκπαίδευση (21.225), γεγονός που σχετίζεται με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς. Οι απώλειες αυτές όμως δεν αντισταθμίστηκαν φέτος με άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων, αφού οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης είχαν μεν θετικό ισοζύγιο 9.326 θέσεων, αλλά αισθητά μικρότερο από το περυσινό (15.958 θέσεις).
Το ίδιο ισχύει και για τα καταλύματα, με θετικό ισοζύγιο 6.855 θέσεων φέτος, από 9.247 θέσεις που ήταν πέρυσι, αλλά και για τη βιομηχανία τροφίμων (θετικό ισοζύγιο 5.530 θέσεων εργασίας φέτος, από 6.503 θέσεων πέρυσι)

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου