Τελευταία Νέα

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 11:25
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουαρίου 2022
Επικαιρότητα

Βυζαντινά ίχνη από τις εργασίες στα Οθωμανικά Λουτρά

Off

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το βυζαντινό παρελθόν της πόλης των Ιωαννίνων ειδικότερα βέβαια εντός του Κάστρου, φαίνεται πως έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ανάδειξη και ανακατασκευή των Οθωμανικών Λουτρών.

Τα πρώτα αυτά στοιχεία που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια του καθαρισμού του χώρου, για την έναρξη των εργασιών, φανερώνουν, όπως ανέφερε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου, κάποια σημαντικά ίχνη βυζαντινού κτίσματος, που ίσως να είναι επίσης ένα λουτρό. Αν αυτό ισχύει ή όχι είναι ακόμη νωρίς για το πουν οι αρχαιολόγοι, καθώς θα πρέπει να συνδυαστεί και με άλλα στοιχεία που έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή του Κάστρου, όπως είναι το βυζαντινό λουτρό, με το οποίο γειτνιάζει.

Σε χθεσινές της δηλώσεις η κα Παπαδοπούλου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε, ότι στη διάρκεια του 3ου αρχαιολογικού συνεδρίου ΒΔ Ελλάδας, που ξεκινά αύριο και θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συνεργασία της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα γίνει παρουσίαση των πρώτων αυτών στοιχείων.

«Είναι κάτι που θα παρουσιάσουμε στο συνέδριο, και το οποίο αφορά στοιχεία που παραπέμπουν σε βυζαντινό κτίσμα, το οποίο δεν έχουμε ακόμη τεκμηριώσει τι είναι, αλλά είναι σίγουρα σημαντικό για τη βυζαντινή ταυτότητα της πόλης», ανέφερε η κα Παπαδοπούλου.

Ως προς τις εργασίες που γίνονται, αυτές προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό, παρά τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία, αφού ανά διαστήματα προκύπτουν κρούσματα σε εργαζόμενους ή επιβλέποντες μηχανικούς και αρχαιολόγους, και αυτό σημαίνει, ότι ακολουθεί μία διακοπή εργασιών.

«Εκείνο βέβαια που είναι σημαντικό σε τέτοιου είδους έργα, είναι και οι αρχαιολόγοι και οι μηχανικοί να είναι προσεκτικοί και έμπειροι και να αναγνωρίζουν ή να υποψιάζονται με αυτά που βλέπουν ή εντοπίζουν», πρόσθεσε.

Στο ίδιο συνέδριο στο μεταξύ, θα υπάρξουν επιστημονικές παρουσιάσεις και για άλλα σημαντικά έργα στην περιοχή όπως για το Σπίτι του Δεσπότη και την αρχαιολογική ανασκαφή στην Εξοχή Κόνιτσας.

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ