Επικαιρότητα

«Απάτητα Βουνά» υψηλής προστασίας

Off

Περιοχές υψηλής προστασίας ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και δύο βουνά της Ηπείρου, ορίζει η Ελλάδα καθιερώνοντας τον όρο «Απάτητα Βουνά».

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς τονίζοντας ότι οι περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας που θα ενταχθούν στα «Απάτητα Βουνά» είναι στα Λευκά Όρη, στο όρος Σάος στη Σαμοθράκη, τον Σμόλικα, την Τύμφη, τον Ταΰγετο και το όρος Χατζή στη Νότια Πίνδο.

Ως «Απάτητα Βουνά» ορίζεται η περιοχή άνευ δρόμων με την περιμετρική ζώνη ενός χιλιομέτρου της και στην οποία απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων και η δημιουργία άλλων τεχνητών επεμβάσεων που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον. Όπως ανέφερε δε, ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στις περιοχές που εντάσσονται στο εν λόγω ειδικό καθεστώς προστασίας. Ενώ, σε ό,τι αφορά τα συνολικά οκτώ έργα που ήδη έχουν λάβει βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΕ για τις περιοχές αυτές δεν θα υλοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση τα έργα αυτά δεν έχουν λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων, ενώ η ολοκλήρωσή τους είναι ακόμα πιο δύσκολη συγκριτικά με άλλες επενδύσεις ΑΠΕ, καθώς υπόκεινται σε υποχρέωση εκπόνησης Ειδικής Αξιολόγησης.

Πιο αναλυτικά, με υπουργική απόφαση απαγορεύεται πλέον η διάνοιξη δρόμων κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων, η επέκταση των υφιστάμενων ανεξαρτήτως κατηγορίας, καθώς και κάθε είδους τεχνική επέμβαση, μεταβολή ή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Ενώ δεν θίγονται νομίμως υφιστάμενα έργα και η συντήρηση τους. Επιπλέον, επιτρέπεται η σήμανση, επισκευή, συντήρηση και βελτίωση υφιστάμενων ορειβατικών και πεζοπορικών μονοπατιών, χωρίς τη χρήση μηχανοκίνητων μέσων πρόσβασης και με την προϋπόθεση ότι οι επεμβάσεις θα υλοποιούνται με φυσικά υλικά.

Ωστόσο, εξαιρούνται από τους όρους και τους περιορισμούς έργα για σκοπούς Εθνικής Αμυνας, όπως καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Καθώς και έργα και επεμβάσεις που υλοποιούνται λόγω εκτάκτου ανάγκης (σεισμών, πλημμυρών, θεομηνιών, πυρκαγιάς κλπ) εφόσον μετά λαμβάνεται μέριμνα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και έργα και επεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες για λόγους προστασίας ή/και αποκατάστασης του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος.

Με δύο αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις, που υπόγραψε ο κ. Αμυράς, περιοχή συνολικής έκτασης 102,89 τ.χλμ στον Σμόλικα και αντίστοιχη συνολικής έκτασης 202,75 τ.χλμ. στην Τύμφη κηρύσσονται «Περιοχές Άνευ Δρόμων».

Ποιες περιοχές ορίζονται

Ως «Απάτητα Βουνά» ορίζεται η Περιοχή Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) με την περιμετρική ζώνη ενός χιλιομέτρου της (ΠΑΔ + ακτίνα 1 χλμ). Σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων και η δημιουργία άλλων τεχνητών επεμβάσεων, που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον, υπάγονται σε καθεστώς υψηλής προστασίας.

Ποιες περιοχές θα ενταχθούν στα Απάτητα Βουνά;

– Λευκά Όρη – Έκταση: 382,06 τ.χλμ., Υψόμετρο: 0-2.453 μ.

  Σάος – Έκταση: 97,30 τ.χλμ.Υψόμετρο: 0-1.611 μ.

– Σμόλικας – Έκταση: 102,89 τ.χλμ. Υψόμετρο: 782-2.637 μ.

  Τύμφη – Έκταση: 202,75 τ.χλμ. Υψόμετρο: 460-2.497 μ.

– Ταΰγετος – Έκταση: 143,23 τ.χλμ. Υψόμετρο: 432-2.407 μ.

– Χατζή – Έκταση: 45,61 τ.χλμ. Υψόμετρο: 598-2.038 μ.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου