Επικαιρότητα

Νέες προοπτικές στις μεταμοσχεύσεις Κερατοειδούς

Off

Σημαντικό έργο έχει να επιδείξει στο πλαίσιο λειτουργίας του Τμήματος Κερατοειδούς και της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς κατά τη διάρκεια του 2021 και με την είσοδο της νέας χρονιάς, η Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Κι αυτό πιστοποιείται από την ουσιαστική επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς ως μεταμοσχευτικού κέντρου με απόφαση του ΕΟΜ, αλλά και με την εφαρμογή επεμβατικών πράξεων για την αντιμετώπιση παθήσεων του κερατοειδούς που ονομάζονται εκτασίες με κυριότερη μορφή τον κερατόκωνο.

Μεταμοσχεύσεις

Πιο αναλυτικά, η ομάδα μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς του ΠΓΝΙ διενήργησε κατά την διάρκεια του 2021, τρεις διαμπερείς κερατοπλαστικές (μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς) σε οφθαλμούς ασθενών με πλήρη θόλωση του κερατοειδούς, με απόλυτη επιτυχία και έβαλε εκ νέου τις βάσεις για την εξέλιξη των μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς στην περιοχή μας.

Επιπλέον υπάρχει η πλήρης υποδομή και κατάρτιση για την προεγχειρητική και μετεγχειρητική εκτίμηση των ασθενών αυτών.

Πρόσφατα ο εξοπλισμός της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής ενισχύθηκε και από την απόκτηση συσκευής για την διασύνδεση του κερατοειδικού κολλαγόνου (πρόκειται για το σύγχρονο μηχάνημα PXL Platinum 330). Η διασύνδεση κερατοειδικού κολλαγόνου (corneal cross linking, CXL) με την χρήση της οργανικής χρωστικής ριβοφλαβίνης (η οποία είναι μια πρωτεινούχος ουσία) και υπεριώδους ακτινοβολίας Α (UVA) είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση των εκτασιών του κερατοειδούς και κυρίως του κερατοκώνου, παθήσεων που μπορούν να καταλήξουν σε επικίνδυνες λεπτύνσεις για την ακεραιότητα του κερατοειδούς.

Το πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι η αναστολή της εξέλιξης της προόδου της νόσου και κατά συνέπεια η αναβολή ή ακόμη και η αποφυγή της μεταμόσχευσης του κερατοειδούς.

Στις 21 Ιανουαρίου, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, έγιναν επιτυχώς οι δύο πρώτες επεμβάσεις σε ασθενείς με κερατόκωνο και στους δύο οφθαλμούς τους.

Η Διοίκηση του ΠΓΝΙ «θα ήθελε να εκφράσει τις θερμότερες ευχαριστίες της στον Διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής και όλους όσους συνεργάστηκαν για την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς ως Μεταμοσχευτικού Κέντρου στον Νοσοκομείο μας και την εφαρμογή επεμβατικών πράξεων για την αντιμετώπιση παθήσεων του κερατοειδούς για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής μας».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ