Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 11:04
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αυγούστου 2015
Ήπειρος

Οι Βελλαΐτες δεν ξεχνούν τη Σχολή τους

Off

Μία ακόμα ευκαιρία να συναντηθούν είχαν την Κυριακή στην ετήσια σύναξη των απανταχού Βελλαϊτών, οι απόφοιτοι της ιστορικής σχολής. Δεκάδες Βελλαΐτες από πολλά μέρη της Ελλάδας παρακολούθησαν την θεία λειτουργία που τέλεσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος. 
Ο πρόεδρος των Ιωαννίνων κ. Φλώρος και ο πρόεδρος των Αθηνών κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκαν στις ετήσιες συνάξεις και την αναγκαιότητα των εκδηλώσεων. «Είναι σημαντικές αυτές οι συναντήσεις για εμάς. Βρισκόμαστε όλοι μαζί και μιλάμε για όσα μας ενώνουν, όσα ζήσαμε όταν φοιτούσαμε εδώ. Ανακαλούμε μνήμες από τα χρόνια της νεότητάς μας» είπε ο κ. Φλώρος για να συμπληρώσει ο κ. Παπαδόπουλος πως όλο και περισσότεροι φτάνουν κάθε χρόνο στο προκαθορισμένο ραντεβού τους. 
Μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν την λειτουργία και οι αδερφοί Φούσα ενώ στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. 
Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία (ΑΕΑ) Βελλάς Ιωαννίνων αποτελεί συνέχεια της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς Ιωαννίνων, η οποία υπήρξε η εκπαιδευτική συνέχεια του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων. Η Σχολή Βελλάς Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1911 από το Μητροπολίτη Βελλάς και Κονίτσης, μετέπειτα Μητροπολίτη Ιωαννίνων και κατόπιν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Σπυρίδωνα και λειτούργησε ως Ιεροδιδασκαλείον. Ο σκοπός της ίδρυσής της ήταν η μόρφωση Ιερέων και Διδασκάλων γιά την εξυπηρέτηση, κατά κύριο λόγο, των περιοχών της Ηπείρου και των ακριτικών περιοχών της Ελλάδας γενικότερα. 
Η λειτουργία της Σχολής Βελλάς Ιωαννίνων στην εκατονταετή εκπαιδευτική παρουσία της διακρίνεται στις εξής φάσεις:
Ιερατική Σχολή Βελλάς από το 1911 ως το 1924, με τετραετές πρόγραμμα σπουδών (τύπος Ιεροδιδασκαλείου).
Αγροτικόν Ιεροδιδασκαλείον της Μονής Βελλάς από το 1927 ως το 1939, με πενταετές πρόγραμμα σπουδών.
Ιεροδιδασκαλείον της Μονής Βελλάς από το 1939 ως το 1969, με εξαετές πρόγραμμα σπουδών.
Ιεροδιδασκαλείον Βελλάς από το 1969 ως το 1977, με εξαετές πρόγραμμα σπουδών.
Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Βελλάς από το 1977 ως το 1989, με τριετές πρόγραμμα σπουδών.
Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς από το 1993 ως το 2006, με τριετές πρόγραμμα σπουδών (και από το 2001 ως το 2006, με έξι  εξάμηνα σπουδών επιπέδου Τ.Ε.Ι.).
Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων από το 2006 ως σήμερα, με οκτώ ξάμηνα σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου και με δύο προγράμματα σπουδών: Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδώνκαι Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής.
Το 1985 διά του Νόμου 1946 οι διετείς Παιδαγωγικές Ακαδημίες προήχθησαν σε Παιδαγωγικά Τμήματα. Με τον ίδιο νόμο, η Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων μετετράπη σε καθαρά Ιερατική Σχολή με τίτλο Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς Ιωαννίνων και τριετή φοίτηση. Η λειτουργία της διήρκησε έως το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007.  Στη συνέχεια ο Νόμος 3432/2006 μετονόμασε την Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς Ιωαννίνων σε Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία (ΑΕΑ) Βελλάς Ιωαννίνων (όπως και τις άλλες τρεις ομοιόβαθμες Σχολές Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου Κρήτης) αναβαθμίζοντάς την σε Ανώτατη Σχολή Πανεπιστημιακού Επιπέδου (ΠΕ), με τετραετή φοίτηση.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου