Χωρίς κατηγορία

Τον Ιανουάριο νοσηλεύτηκε το ένα τρίτο των παιδιών όλου του 2021

Off

Το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των παιδιών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω covid καθόλη τη διάρκεια του 2021, νοσηλεύθηκε μόνο τον Ιανουάριο του 2022 στην ΜΕΛ Παίδων στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Η αναλογία αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει και με απλούς αριθμητικούς δείκτες, την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων που εμφανίζονται πλέον στις παιδικές και εφηβικές ηλικίες, με την παραλλαγή «Όμικρον» να είναι αυτή που κυριαρχεί.

Στη ΜΕΛ Παίδων του ΠΓΝΙ από τις αρχές του έτους, η συνήθης πληρότητα των κλινών φτάνει το 70% κατά μέσο όρο, όπως ανέφερε η αναπλ. καθηγήτρια Παιδιατρικής και διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, Αικατερίνη Σιώμου, ενώ το πρωί της Τρίτης, νοσηλεύονταν επτά παιδιά εκ των οποίων τα δύο ίσως και περισσότερα, θα έπαιρναν εξιτήριο.

«Η πλειονότητα των παιδιών που χρειάζονται νοσηλεία, παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία και αντίστοιχη κλινική εικόνα, υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή», ανέφερε αρχικά η κα Σιώμου, που πρόσθεσε πως στο ΠΓΝΙ χρειάστηκε να νοσηλευτούν και δύο παιδιά που παρουσίασαν το φλεγμονώδες σύνδρομο, κάποιες ημέρες μετά τη νόσησή τους. Το ένα από τα δύο έχει πάρει ήδη εξιτήριο, ενώ το δεύτερο παρακολουθείται.

«Είναι εξαιρετικά αυξημένες οι εισαγωγές παιδιών για νοσηλεία, αλλά και για εξέταση, λόγω των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν. Αυτό παρατηρείται σε όλη τη χώρα, όπου το 18% των νοσηλειών αφορούν παιδιά ηλικίας 5-19 ετών και ένα αντίστοιχο ποσοστό αφορά ηλικίες 20-49 ετών» σημείωσε.

Ανησυχητικά συμπτώματα και εμβολιασμός

Η κα Σιώμου ρωτήθηκε για τα ύποπτα συμπτώματα που θα εμφανίζουν τα παιδιά κάποιες ημέρες μετά τη νόσησή τους και τα οποία θα πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς και να τους οδηγήσουν στο να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. «Είναι ένα σπάνιο σύνδρομο, με ποσοστό εμφάνισης κάτω του 1% επί του συνόλου των νοσούντων παιδιών, όμως ο κίνδυνος κακής έκβασης είναι σημαντικός. Αν και δεν είναι σαφές ακόμη το πότε εμφανίζεται, οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν και να ζητούν ιατρική βοήθεια, όταν έχουμε επανεμφάνιση πυρετού για ένα 24ωρο, όταν ο πυρετός είναι υψηλός, σε συνδυασμό με γενικότερα κακή κλινική εικόνα και προβλήματα στο αναπνευστικό, στο γαστρεντερικό ή κάποια εξανθήματα».

Στη ΜΕΛ Παίδων του ΠΓΝΙ έχουν νοσηλευτεί και παιδιά που είναι πλήρως εμβολιασμένα, με την κα Σιώμου ωστόσο να τονίζει πως αποδεδειγμένα πια, το γνωρίζουν όλοι, ότι τα εμβόλια προστατεύουν τα ίδια τα παιδιά και έπειτα και το περιβάλλον τους. «Εμβολιάζουμε τα παιδιά για να τα προστατέψουμε και δεν τα θυσιάζουμε για τους ενήλικες», είπε με έμφαση η κα Σιώμου.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ