Τρίτη 28 Ιουνίου 2022 09:04
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Φεβρουαρίου 2022
Επικαιρότητα

Επαρκές το νομικό πλαίσιο για την οπαδική βία

Off

Ο νέος κύκλος οπαδικής βίας που άνοιξε και κανείς δεν ξέρει αν θα κλείσει με τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, άνοιξε παράλληλα για μία ακόμη φορά και τη συζήτηση για τις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα, τα γεγονότα που το εκτρέφουν και το ενισχύουν και φυσικά το πλαίσιο των ποινών, για τους δράστες.

Ιδιαίτερα μάλιστα για το τελευταίο σκέλος, αυτό των προβλέψεων του νομικού πλαισίου της χώρας προκλήθηκε εξαρχής και κυρίως από την πλευρά των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, μία νέα συζήτηση σχετικά με τα περιθώρια και την πολιτική βούληση να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο μέσα από την κατάργηση διατάξεων για τις ποινές που λειτουργούν ευεργετικά για τους θύτες και την πρόβλεψη νέων, πολύ περισσότερο επιβαρυντικών.

Υπάρχουν ωστόσο και οι περισσότερο ψύχραιμες απόψεις και θέσεις του νομικού κόσμου της χώρας, που μέσα από αυτήν τη δύσκολη και επικίνδυνη όπως εξελίχθηκε κατάσταση, τηρούν αποστάσεις και καλούν την Πολιτεία, όπως εκφράζεται από τα συντεταγμένα όργανά της, το υπ. Δικαιοσύνης στην προκειμένη περίπτωση, να λειτουργήσουν με βάση τη λογική και όχι την κοινωνική πίεση.

Ο ποινικολόγος Δημ. Μπούκας, νομικός στην πόλη των Ιωαννίνων που έχει αναλάβει πολλές φορές υποθέσεις σχετικές με την οπαδική βία μίλησε στο ITV και εξέφρασε την άποψη, ότι αυτό που εξελίσσεται και σήμερα, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, είναι ένας «έντονος ποινικός λαϊκισμός». Όπως είπε, το νομικό πλαίσιο της χώρας είναι απόλυτα επαρκές για να επιβάλλει τις δέουσες ποινές στους δράστες, όμως εκείνο που διαχρονικά απουσιάζει, από την ελληνική δικαιοσύνη και όλους τους συντελεστές της, είναι η εφαρμογή της και μάλιστα σε εύλογο χρόνο.

«Κάθε φορά που προκύπτει ένα συμβάν, όπως η αποτρόπαιη δολοφονία του 19χρονου ανοίγει και πάλι μία νέα συζήτηση για την αυστηροποίηση των ποινών. Όπως έλεγε ο Βολταίρος πριν από αιώνες, όταν βρέχει Νόμους, η Δικαιοσύνη είναι άρρωστη και αυτό ακριβώς συμβαίνει και στη χώρα μας. Έχουμε έναν έντονο ποινικό λαϊκισμό, όμως το πλαίσιο είναι επαρκές και ο δικαστής έχει τα εργαλεία στα χέρια του να αποφασίσει και να οδηγήσει τον δράστη στη φυλακή. Οι Νόμοι για την πάταξη της οπαδικής βίας υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να εφαρμόζονται. Θεωρεί κανείς, ότι αν γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο των ποινών, θα σταματήσουν τα κρούσματα οπαδικής βίας ή ότι θα συνετιστούν οι ανεγκέφαλοι; Είναι ένα ζήτημα κουλτούρας και παιδείας το φαινόμενο της βίας που συνδυάζεται με την ανέχεια της εποχής, όπου πολλοί νέοι δε βρίσκουν αντικείμενο να ασχοληθούν και «πιάνονται» από τέτοιες ομάδες, για να αισθάνονται, ότι ανήκουν κάπου», ανέφερε αρχικά.

Η ατιμωρησία

και η κάλυψη των ΠΑΕ

Εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα είναι και αυτό της ατιμωρησίας των δραστών, όπως και ο ρόλος μεγάλων ΠΑΕ σε τέτοιες υποθέσεις, όπως έγινε στο παρελθόν σε ένα περιστατικό στα Ιωάννινα, με τον κ. Μπούκα να θυμάται μία περίπτωση, όπου οι κατηγορούμενοι μίας επίθεσης είχαν νομική κάλυψη από μεγάλη ΠΑΕ της χώρας. «Πράγματι, η ατιμωρησία είναι τεράστιο ζήτημα, ειδικά όταν περνά πολύς χρόνος για να εκδικαστούν οι υποθέσεις. Έχουμε ικανότατους δικαστές που αφιερώνουν τη ζωή τους σε αυτό που κάνουν, όταν όμως τους ζητούν να αιτιολογήσουν την κάθε απόφασή τους, μέσα από σκεπτικό εκατοντάδων σελίδων, αντιλαμβάνεται ο καθένας, ότι συνολικά η Δικαιοσύνη δε λειτουργεί με την ταχύτητα που θα έπρεπε, ούτε είναι και αποτελεσματική. Αν προχωρήσουμε εκ νέου σε αυστηροποίηση των ποινών, δε θα λύσουμε κανένα πρόβλημα, παρά μόνο θα είμαστε θεατές σε μία μάχη εντυπώσεων. Ο ποινικός λαϊκισμός δεν είναι ωφέλιμος για κανέναν», κατέληξε.

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου