Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 09:45
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αυγούστου 2015
Ήπειρος

Βασικός παίκτης σε ισχυρό τραπεζικό σχήμα

Off

Σε αναζήτηση του καλύτερου δυνατού μοντέλου λειτουργίας που θα δημιουργήσει όμως ένα ολοκαίνουργιο τοπίο με συγχωνεύσεις και νέα σχήματα, καλείται να προχωρήσει η διοίκηση της Τράπεζας Ηπείρου το αμέσως επόμενο διάστημα. 
Η αλλαγή κλίματος στην ελληνική οικονομία μετά τη συμφωνία με τους δανειστές είχε θετικό αντίκτυπο και στις συνεταιριστικές τράπεζες, οι οποίες στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας φαίνεται να οδηγούνται και αυτές, όπως και οι συστημικές τράπεζες στα ασφαλές καταφύγιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η αναφορά του κ. Τσακαλώτου πριν ακόμη την επίτευξη της συμφωνίας, ότι η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να συμπεριφορών στη διαδικασία αυτή και οι συνεταιριστικές τράπεζες απέκτησε σάρκα και οστά, αφού η εν λόγω πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο του μνημονίου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις διατυπώσεις του μνημονίου, δικαίωμα χρήσης των κεφαλαίων του ΤΧΣ θα έχουν όλες οι τράπεζες που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και όχι μόνον οι συστημικές.
Η συμφωνία όμως προβλέπει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις και βασικότερος ίσως εξ’ αυτών είναι η πρόβλεψη των συγχωνεύσεων για τις συνεταιριστικές τράπεζες.

Τα πιθανά σενάρια
Μετά τις παραπάνω εξελίξεις στην Τράπεζα Ηπείρου έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις και ο σχεδιασμός για τον τρόπο με τον οποίο η Τράπεζα θα μπορέσει να κινηθεί και να αποτελέσει μέρος ενός ισχυρότερου σχήματος μαζί με άλλη ή με άλλες συνεταιριστικές τράπεζες.
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν συνολικά 10 συνεταιριστικές τράπεζες και με σχεδόν βέβαιη και ίσως πιο λογική τη συγχώνευση των δύο τραπεζών της Κρήτης (Παγκρήτια και Χανίων) το τοπίο για τις υπόλοιπες είναι ανοιχτό.
Η Τράπεζα Ηπείρου μπορεί να κινηθεί προς την κατεύθυνση της συγχώνευσης με την Τράπεζα Πελοποννήσου, σενάριο που φαντάζει αρκετά πιθανό, μέχρι στιγμής, ενώ ελκυστικό και ισχυρό μπορεί να αποδειχθεί ένα δεύτερο πιθανό σχήμα, με τη συγχώνευση της Τράπεζας Ηπείρου με τις τράπεζες της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας (Δράμας, Σερρών, Πιερίας, Καρδίτσας, Θεσσαλίας και Έβρου).

Θα περάσουν και stress tests
Η οποιαδήποτε συγχώνευση βέβαια δεν πρόκειται να γίνει με βάση γεωγραφικά κριτήρια, αλλά με βάση τα οικονομικά στοιχεία κάθε τράπεζας και με βάση τις δυνατότητες που έχει να κινηθεί το επόμενο διάστημα.
Η ένταξη όμως και των συνεταιριστικών τραπεζών στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απαιτεί και την διεξαγωγή stress tests, διαδικασίες που για τις μη-συστημικές τράπεζες, λογικά θα είναι πιο επίπονες, αφού θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία για πρώτη φορά.
Στελέχη της Τράπεζας Ηπείρου εκτιμούν, ότι εντός του Αυγούστου και αφού ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης θα έχει ολοκληρωθεί ένας πρώτος γύρος επαφών με τις άλλες συνεταιριστικές τράπεζες και σε μία αισιόδοξη προοπτική θεωρούν, ότι θα έχουν φτάσει σε κάποια συμφωνία μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.
Ανεξάρτητα πάντως από την κατάληξη των συζητήσεων, στην Τράπεζα Ηπείρου μιλούν με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία και ασφάλεια πλέον για το μέλλον της Τράπεζας από ό,τι έκαναν μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, όταν όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου