Η αντιμετώπιση παθήσεων και ασθενειών είναι μία διαρκής πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα, που καταγράφει μικρές ή και μεγαλύτερες νίκες σε αυτή τη μάχη. Εκείνο όμως που πολλές φορές δεν αντιμετωπίζει καν, αλλά εξακολουθεί να το βρίσκει παντού μπροστά, είναι το στίγμα και η προκατάληψη.
Το βιώνουν αυτό εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο που είναι επιληπτικοί και κατά τη διάρκεια της καθημερινότητάς τους, άλλοτε συχνότερα και άλλοτε σπανιότερα, παρουσιάζουν επιληπτικές κρίσεις. Η 14η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας και η επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας και μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.) Σοφία Μαρκούλα προέτρεψε τους πολίτες και τους φορείς να στείλουν μήνυμα ευαισθητοποίησης και υποστήριξης των ατόμων αυτών.
Στο πλαίσιο των δράσεων που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα, συμμετέχει και ο δήμος Ιωαννιτών, που θα φωταγωγήσει το ιστορικό κτίριο του δημαρχείου Ιωαννίνων.
Η κα Μαρκούλα σε δηλώσεις της στα τοπικά μέσα αναφέρθηκε σε ιστορίες ανθρώπων που αντιμετώπισαν και κάποιοι από αυτούς βιώνουν ακόμη και σήμερα το στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό, όπως ο Πέτρος, που υποβλήθηκε σε εξορκισμούς για να σταματήσουν οι επιληπτικές κρίσεις, η Χριστίνα, η Βέτα και η Μαρία που δεν τις επέτρεψαν να μείνουν έγκυες, τα εκατοντάδες παιδιά που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού επειδή έχουν επιληπτικές κρίσεις και άλλα.
«Μιλάμε για όλους αυτούς με επιληψία, που ως ιατροί τους ανακοινώνουμε ότι δεν μπορούν να οδηγήσουν για κάποιο διάστημα, να ξενυχτήσουν, να πιουν, να κολυμπήσουν μόνοι τους, να ανέβουν σε ύψη, γιατί έχουν επιληψία. Κι ενώ προσπαθούν να διαχειριστούν τους περιορισμούς, στους οποίους η επιληψία τους υποχρεώνει, είναι υποχρεωμένοι συνάμα να διαχειριστών το στίγμα, τη σκιά της επιληψίας, την κοινωνική προκατάληψη» σημείωσε αρχικά.
Θετικές εξελίξεις
στην αντιμετώπιση
Αναφερομένη στην πρόοδο της επιστήμης και της θεραπευτικής προσέγγισης ατόμων με επιληψία, η κα Μαρκούλα τόνισε, ότι πλέον οι περισσότεροι επιληπτικοί μπορούν να ζήσουν μία απόλυτα φυσιολογική ζωή.
«Η επιληψία είναι η πιο συχνή χρόνια νευρολογική νόσος. Παρουσιάζεται περίπου στο 1% του πληθυσμού, με πάνω από 65 εκατομμύρια να έχουν επιληψία παγκοσμίως και πάνω από 6 εκατομμύρια άτομα με επιληψία στην Ευρώπη. Τη σημερινή εποχή, με την κατάλληλη θεραπεία, τα 2/3 των ασθενών παύουν να κάνουν κρίσεις και μπορεί να σταματήσουν ακόμη και να έχουν επιληψία. Τα προβλήματα συνήθως στη ζωή των ατόμων με επιληψία προκαλούνται από το στιγματισμό και την κοινωνική προκατάληψη.
Γι’ αυτό ακριβώς είμαστε σήμερα εδώ, φορώντας μωβ. Γι’ αυτό τη Δευτέρα θα φωταγωγηθούν με μωβ χρώμα, το χρώμα της επιληψίας, το δημαρχείο μας και άλλα ιστορικά κτίρια της χώρας. Για να ρίξουμε φως στην επιληψία, για να βγουν τα άτομα με επιληψία από τις σκιές, για να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας προς αυτά και να αναλογιστούμε πως με τον κοινωνικό αποκλεισμό και την προκατάληψη δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε και να βελτιώσουμε την ποιότητας ζωής των ατόμων με επιληψία. Ας δείξουμε λοιπόν λίγη αγάπη, όπως είναι και το σύνθημα της πανελλήνιας δράσης ευαισθητοποίησης για την επιληψία» κατέληξε η κα Μαρκούλα.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
29 Νοεμβρίου 2024 -
23 Αυγούστου 2024 Αυξημένη η προσέλευση των δικαιούχων voucher
-
-
3 Μαΐου 2024 Στενότερη συνεργασία για αναβάθμιση των υπηρεσιών
-
15 Μαρτίου 2024 Σταθερή ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας
-
26 Ιανουαρίου 2024 Πανελλήνια δράση ευαισθητοποίησης για την Επιληψία
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.676)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.208)
- Εκδηλώσεις(1.578)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.940)
Αρθρογραφία
Είσοδος