Επικαιρότητα

Εμπλοκή στην ανάπλαση των πρώην στρατιωτικών φυλακών

Off

Σε διακοπή της σύμβασης με τον ανάδοχο μελετητή, την ομάδα των μελετητών για την ακρίβεια που είχε κερδίσει το 3ο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση του χώρου των πρώην στρατιωτικών φυλακών, προχωρά ο δήμος Ιωαννιτών.

Αιτία και αφορμή η διαπίστωση λίγο πριν την ολοκλήρωση της μελέτης και την οριστική της υποβολή, ότι εντός του χώρου που παραχωρήθηκε στον δήμο Ιωαννιτών, και στον οποίο πρόκειται με βάση τη μελέτη να γίνουν συγκεκριμένα έργα, υπάρχουν τρία ακίνητα, εκ των οποίων ένας δρόμος που έχει χαρακτηριστεί ως δημοτικός. Έτσι, η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Ιωαννιτών, διαπιστώνει ότι το συγκεκριμένο ακίνητο θα πρέπει να αποχαρακτηριστεί για να προχωρήσει το έργο και την επίλυση του ζητήματος έχει αναλάβει το νομικό τμήμα του δήμου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικον. Επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών έγινε ενημέρωση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Αρλέτο για τις εξελίξεις που απειλούν στην καλύτερη περίπτωση να καθυστερήσουν σημαντικά την υλοποίηση του έργου που είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και υλοποιείται από τη σημερινή, ενώ στη χειρότερη, το έργο θα μπορούσε να «χαθεί», μαζί με τη χρηματοδότησή του.

Ωστόσο, εκτίμηση της δημοτικής αρχής και των Τεχνικών Υπηρεσιών είναι πως εφόσον σύντομα το νομικό τμήμα του δήμου καταλήξει στον τρόπο απεμπλοκής του ζητήματος, τότε σε διάστημα λίγων μηνών, θα γίνει η οριστική παραλαβή της μελέτης και μέχρι το τέλος του έτους, να έχει γίνει η δημοπράτηση και να έχει αναδειχθεί ανάδοχος για το έργο ανάπλασης και μετατροπής του χώρου των πρώην στρατιωτικών φυλακών σε ένα πολιτιστικό – καλλιτεχνικό πάρκο, με προϋπολογισμό 2,2 εκ. ευρώ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Αν όλα εξελιχθούν ευνοϊκά το πιθανότερο σενάριο είναι το έργο να περάσει ως «γέφυρα» στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Πολλά ερωτήματα και ευθύνες

Αναμφίβολα πάντως για μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 2017 με την ένταξή του στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, το να εντοπίζονται τέτοιου είδους κτηματολογικά προβλήματα, συνιστά τουλάχιστον αβλεψία πρωτίστως από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Οι ίδιες άλλωστε όταν έγινε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός παρέδωσαν τα τοπογραφικά διαγράμματα στους ενδιαφερόμενους μελετητές και μία ομάδα εξ αυτών, κέρδισε το 3ο βραβείο και ξεκίνησε να συντάσσει την οριστική μελέτη. Ανεξάρτητα από το ότι και η ίδια η μελετητική ομάδα, για διάφορους λόγους καθυστέρησε στην εκπόνηση και ολοκλήρωση της μελέτης, το γεγονός, ότι έπρεπε να διαπιστωθεί ένα πρόβλημα που μπορούσε και έπρεπε να εντοπιστεί από την πρώτη ημέρα, συνιστά παροιμιώδη αποτυχία του υπηρεσιακού μηχανισμού του δήμου Ιωαννιτών, συνακόλουθα όμως υπάρχει και η πολιτική ευθύνη και της προηγούμενης και της σημερινής δημοτικής αρχής.

Η εισήγηση

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας προς την Οικονομική Επιτροπή, «… διαπιστώθηκαν ζητήματα που δε μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί, ούτε κατά την προετοιμασία της ανάθεσης της μελέτης, αλλά ούτε και κατά τη διάρκεια εκπόνησης της φάσης προμελέτης και βέβαια σίγουρα όχι πριν την εκπόνηση των συμπληρωματικών μελετών και ειδικά της υδραυλικής μελέτης και των σύνθετων απαιτήσεων που προέκυψαν από τα αποτελέσματά της. Ειδικότερα, προέκυψε η ανάγκη διαχείρισης μεγάλου όγκου ομβρίων υδάτων που καθιστούσε απολύτως απαραίτητη τη διέλευση των υπόγειων δικτύων καθώς και την τοποθέτηση των υπόγειων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων διαμέσου και κάτω από το τμήμα της με ΚΑΕΚ έκτασης, η οποία έχει χαρακτηρισμό ως κοινόχρηστη έκταση (δρόμος) και αποτελεί αυτοτελή ιδιοκτησία του δήμου Ιωαννιτών…

Επί του παρόντος και τουλάχιστον μέχρι την οριστική έκβαση του κτηματολογικού ζητήματος, δεν είναι δυνατή η έγκριση του υποβληθέντος σταδίου της οριστικής μελέτης από τη Διεύθυνσή μας και στη συνέχεια η παραλαβή της από την Οικον. Επιτροπή, συνεπώς το χρονοδιάγραμμα της μελέτης διακόπτεται.

Μετά την παραλαβή του σταδίου οριστικής μελέτης και την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης στην ανάδοχη μελετητική ομάδα, θα ακολουθήσουν τα επόμενα στάδια του χρονοδιαγράμματος της σχετικής σύμβασης», αναφέρεται στο έγγραφο των Τεχνικών Υπηρεσιών.

Η Τατ. Καλογιάννη

Θέση στο ζήτημα που προέκυψε, πήρε και η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», Τατ. Καλογιάννη λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Οικον. Επιτροπής διατυπώνοντας και αυτή τα ίδια ερωτήματα σχετικά με το αν γνώριζαν ή πότε διαπίστωσαν οι υπηρεσίες του κτηματολογικό πρόβλημα. «Είναι πραγματικά τα ερωτήματα. Δεν το γνώριζαν και δεν το αντιμετώπισαν; Εμείς, δε θέλουμε διακοπές συμβάσεων, αλλά να γίνονται τα έργα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Καλογιάννη.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ