Ήπειρος

Η παράταση του ΕΣΠΑ δείκτης για την αγορά

Off

Η επιβίωση εκατοντάδων εργοληπτικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη χώρα κρέμεται από μια κλωστή, εφόσον δε δοθεί παράταση στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, αίτημα που απορρίφθηκε αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι εξελίξεις από την προηγούμενη εβδομάδα είναι γνωστές, καθώς το αίτημα της Ελλάδας απορρίφθηκε, με το υπουργείο Οικονομικών να τονίζει πως έχει ήδη συντάξει κατάλογο 359 έργων που θα απενταχθούν και 319 έργων, τα οποία θα περάσουν στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2014 – 2020, ως «γέφυρες».
Σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ έχουν ήδη διακοπεί οι εργασίες, αφού οι εταιρείες έχουν να λάβουν χρήματα σχεδόν ένα εξάμηνο. Από τις αρχές Αυγούστου και την κεντρική διαχειριστική αρχή δόθηκε η εντολή για πληρωμές και μέχρι την ανακοίνωση των εκλογών υπήρχε ένας ικανοποιητικός ρυθμός εκταμιεύσεων και απορροφήσεων.
Όπως τόνισε όμως ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηπείρου της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Έργων Γ. Ντάτσης από την ανακοίνωση των εκλογών άρχισε να μειώνεται ο ρυθμός των εκταμιεύσεων.
Σε πρακτικό επίπεδο το ενδεχόμενο να μη δοθεί παράταση στην υλοποίηση των έργων ΕΣΠΑ θα σημάνει και την οριστική καταστροφή για εκατοντάδες εργοληπτικές επιχειρήσεις που θα μείνουν απλήρωτες ακόμη και για το συμβατικό αντικείμενο που έχουν υλοποιήσει.
«Θα διεκδικήσουν βέβαια τα χρήματα από το ελληνικό δημόσιο, όμως σε κάθε περίπτωση θα προκληθεί ένα ντόμινο εξελίξεων και στον κλάδο και στην ελληνική οικονομία», τόνισε ο κ. Ντάτσης που πρόσθεσε ότι η μεταφορά έργων στο νέο πρόγραμμα θα έχει ως αποτέλεσμα την υλοποίηση λιγότερων έργων τη νέα προγραμματική περίοδο.
«Με δεδομένο ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βαίνει συνεχώς μειούμενο τα τελευταία χρόνια, ο κατασκευαστικός κλάδος στηρίζεται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι ευνόητο ότι εάν προκύψουν και εκεί προβλήματα, ο κλάδος θα βιώσει καταστάσεις που κανείς δεν περίμενε τα προηγούμενα χρόνια».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου