Επικαιρότητα

Ελάχιστος φόρος τιμής στους πεσόντες Αστυνομικούς

Off

Ως έναν ελάχιστο φόρο τιμής και ως μία συμβολική κίνηση, στη μνήμη των 143 συναδέλφων τους αστυνομικών, που «έπεσαν» την ώρα του καθήκοντος, μεταξύ αυτών και πέντε αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ιωαννίνων, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, προχώρησε στη φιλοτέχνηση ενός μνημείου υπέρ των πεσόντων αστυνομικών.

Το λιτό μνημείο, μία μαρμάρινη πλάκα, τοποθετήθηκε δίπλα στην είσοδο του Αστυνομικού Μεγάρου Ιωαννίνων και την Παρασκευή έγιναν τα αποκαλυπτήρια, παρουσία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτ. Οικονόμου και του Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Τσουβάλα. Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο κ. Οικονόμου, μαζί με τον Γεν. Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ Κων. Σκούμα, τον πρόεδρο της ΕΑΥΙ Αν. Κωνσταντινίδη και τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ Γρηγ. Γερακαράκο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη οι βουλευτές Στ. Καλογιάννης, Μαρία Κεφάλα και Μερόπη Τζούφη, πολλοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικά στελέχη της Αστυνομίας, αξιωματικών και υπαλλήλων αντίστοιχα, αλλά και συγγενικά πρόσωπα των πεσόντων αστυνομικών, με τη σύζυγο του Δημ. Κώτση, που έχασε τη ζωή του, το 2005 από τα πυρά του Ρώσου Μαξίμ Ζελίν στην Τρυγόνα, να καταθέτει στεφάνι στο μνημείο.

Ο πρόεδρος της ΕΑΥΙ Ανέστης Κωνσταντινίδης στάθηκε στη γενναιότητα και αυτοθυσία των συναδέλφων τους, που θυσίασαν τις ζωές τους, για την προστασία των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρηγ. Γερακαράκος.Για ένα «προσκλητήριο ηρώων», έκανε λόγο στην ομιλία του ο υφυπουργός Λευτ. Οικονόμου.

«Σήμερα σε συνθήκες δημοκρατίας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις απειλές στην καθημερινότητα των πολιτών. Ατενίζοντας το μνημείο μπροστά στο Αστυνομικό Μέγαρο, μία πρέπει να είναι η σκέψη μας. Η ευθύνη του αστυνομικού απέναντι στην πατρίδα, την ιστορία και τον πολίτη», ανέφερε.

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Τσουβάλας  και ο γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγος, Κωνσταντίνος Σκούμας.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, ενώ στη συνέχεια παρατέθηκε λιτή δεξίωση στον 5ο όροφο του Αστυνομικού Μεγάρου.

Τα πέντε θύματα

στην περιοχή

Συνολικά, 143 είναι οι νεκροί αστυνομικοί από το 1984, όταν και ενοποιήθηκε η Ελληνική Χωροφυλακή με την Ελληνική Αστυνομία, μέχρι σήμερα, οι πέντε εκ των οποίων υπηρετούσαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, είτε είχαν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες. Το Νοέμβριο του 1994, ο Κων. Ζαμπαλάς τραυματίστηκε θανάσιμα στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, από την εισβολή ενόπλου με κυνηγετικό όπλο, που αφαίρεση και τη ζωή του Αντιεισαγγελέα Σπύρου.

Ο Νίκος Μαρκάκης που υπηρετούσε στο Προξενείο της χώρας στο Αργυρόκαστρο, έπεσε νεκρός από πυρά αγνώστου τον Μάιο του 1997.

Παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2005, οι Δημ. Κώτσης και Κων. Βλαχοπάνος, εκτελούσαν τη μεταγωγή δύο κρατουμένων από το Τμήμα Μεταγωγών Ιωαννίνων στις φυλακές Τρικάλων, όταν στην Τρυγόνα, ο Ρώσος κακοποιός Μαξίμ Ζελίν, αφόπλισε τον έναν εκ των δύο, απέσπασε το όπλο του και με αυτό τραυμάτισε θανάσιμα και τους δύο αστυνομικούς.

Τον Μάιο του 2009, ο Σπύρος Θεοδώρου από την Κόνιτσα, κατά τη διάρκεια ελέγχου, δέχθηκε πυρά από άγνωστο άτομο, τραυματίστηκε σοβαρά και άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, μετά από λίγες ημέρες.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ