Επικαιρότητα

Διοικητικό κέντρο στο παλιό πανεπιστήμιο

Off

Τη στέγαση αν όχι όλων, σίγουρα των περισσότερων υπηρεσιών του δήμου στο κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου στη Δομπόλη, προτείνει η δημοτική αρχή, με την έννοια της διαμόρφωσης στο κτίριο ενός διοικητικού κέντρου και όχι κατ’ ανάγκην ενός νέου δημαρχιακού μεγάρου.

Η πρόταση αυτή κατατέθηκε στη συνάντηση που έγινε με τις υπόλοιπες παρατάξεις του δημ. συμβουλίου, μετά από πρόσκληση του δημάρχου κ. Ελισάφ, με τις προτάσεις της αντιπολίτευσης επίσης να καταθέτουν τις δικές τους σκέψεις και προτάσεις για την αξιοποίηση του ακινήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα στη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα θετικό, χωρίς εντάσεις αλλά με την κατάθεση επιμέρους προτάσεων και με τη δέσμευση των παρατάξεων να μελετήσουν την πρόταση της δημοτικής αρχής, η οποία αξίζει να σημειωθεί, ότι δε φέρει την υπογραφή των Τεχνικών Υπηρεσιών, αλλά παρουσιάστηκε από τον γεν. γραμματέα του δήμου Βασίλη Ζωγράφο και την γενική διευθύντρια Μάτα Κουμπούρη, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρεται και στην ολιγόλογη ανακοίνωση του δήμου, η δημοτική αρχή εκτιμά, ότι η στέγαση των υπηρεσιών του δήμου, σε ένα κτίριο, εξασφαλίζει καλύτερη λειτουργία, εξοικονόμηση πόρων και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και αυτό αποτελεί προτεραιότητα.

Οι βασικοί άξονες

της πρότασης

Επί της ουσίας, αυτό που παρουσιάστηκε και συζητήθηκε σε πρώτο επίπεδο στη συνάντηση είναι μία τεχνική έκθεση του δήμου Ιωαννιτών, που περιλαμβάνει και μία συγκριτική αξιολόγηση της αξιοποίησης της Δομπόλη, με τις άλλες θέσεις που έχουν προταθεί για την ανέγερση δημαρχιακού μεγάρου (ΚΕΠΑΒΙ, Βελισσάριο, Αγία Μαρίνα). Σημειώνεται ωστόσο ότι το πρώτιστο μέλημα που καλείται να υπηρετήσει η αξιοποίηση του κτιρίου σχετίζεται με τη συγκέντρωση των επηρειών του δήμου σε ένα κτίριο και για όρους λειτουργικότητας και εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά και για οικονομικούς λόγους.

Το κόστος σε μισθώματα που καταβάλλει ετησίως ο δήμος Ιωαννιτών για τις υπηρεσίες του ανέρχεται σε 500.000 ευρώ περίπου, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται και τα ενοίκια των Νομικών Προσώπων.

Έτσι, η πρόταση αξιοποίηση του κτιρίου της Δομπόλη χαρακτηρίζεται ως «μονόδρομος» στην πρόταση του δήμου.

Τα κυκλοφοριακά ζητήματα

Η τεχνική έκθεση αναφέρεται στην επιβάρυνση της περιοχής με επιπλέον κυκλοφοριακό φόρτο, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι ήδη εξελίσσονται υποστηρικτικά έργα στην ευρύτερη περιοχή (κόμβος Δομπόλη, Κενάν Μεσαρέ – μεγάλος δακτύλιος), που θα αποφορτίσουν σημαντικά την κυκλοφορία, ενώ λύση φαίνεται πως έχει βρεθεί και για τους χώρους στάθμευσης. Σε μικρή απόσταση από το κτίριο, στον λόφο Βελισσαρίου υπάρχουν γήπεδα ιδιοκτησίας του δήμου, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από διαμόρφωση ως χώροι στάθμευσης για το προσωπικό και τους εξυπηρετούμενους πολίτες.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα μίσθωσης και όμορων ακινήτων, που ανήκουν σε ιδιώτες όμως, και προς το παρόν δεν αποτελούν προτεραιότητα.

Κόστος παρέμβασης

Στην πρόταση γίνεται λόγος ακόμη για την εκπόνηση μίας μελέτης ανακατασκευής του κτιρίου, με την αρχική πρόχειρη εκτίμηση όμως που υπάρχει για το κόστος αυτής της παρέμβασης να ανέρχεται σε 7 εκ. ευρώ. Ο δήμος Ιωαννιτων, επισημαίνει, ότι στο παρελθόν έχει γίνει έλεγχος της στατικής επάρκειας του κτιρίου και έλεγχος στο φέροντα οργανισμό και δεν απαιτείται νέα μελέτη, αλλά επικαιροποίηση αυτών, που σε κάθε περίπτωση έδειξαν, ότι δε χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις στον φέροντα οργανισμό, τέτοιες τουλάχιστον που θα εκτόξευαν το κόστος.

Για τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης τονίζεται, ότι θα αναζητηθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και σε δεύτερη εναλλακτική μέσω δανεισμού, αφού υπάρχει το ποσό των 500.000 ευρώ ετησίως που θα γλιτώσει ο δήμος από τα μισθώματα.

Χώροι για το Πανεπιστήμιο

Δέσμευση επίσης είναι σύμφωνα με την τεχνική έκθεση και η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην αξιοποίηση του κτιρίου της οδού Δομπόλη, κάτι για το οποίο θα ακολουθήσει συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές.

Στη συνάντηση εκτός του δημάρχου κ. Ελισάφ, του κ. Ζωγράφου και της κας Κουμπούρη, μετείχε ακόμη ο αντιδήμαρχος Γ. Αρλέτος και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ο Γ. Λιόντος από την «Ενότητα Πολιτών», η Τατ. Καλογιάννη, με στελέχη της παράταξης «Ιωάννινα 2023», και οι επικεφαλής Νικ. Γκόντας, Αρ. Μπαρτζώκας, Λαζ. Νάτσης, και Χρ. Πατσούρας ενώ απουσίαζε μόνον η κα Τσουμάνη.

Οι παρατάξεις δεσμεύτηκαν να μελετήσουν την πρόταση της δημ. αρχής και σύντομα θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη συνάντηση.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ