Επικαιρότητα

Το ενεργειακό κόστος υπονομεύει τους δήμους

Off

Σοβαρότατους κινδύνους για την βιωσιμότητα των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων, δημιουργεί η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, με τις αυξήσεις σύμφωνα με την ΚΕΔΕ να κινούνται στο 100% στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και στο 75% στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η αναγκαιότητα εξεύρεσης άμεσων λύσεων για τους δήμους, ώστε και να αντιμετωπίσουν την οικονομική λαίλαπα και να μην χρειαστεί να μετακυλήσουν τις αυξήσεις αυτές στους δημότες αποτέλεσαν αντικείμενο της συνάντησης  της Κοινής Προπαρασκευαστικής Ομάδας Εργασίας, ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, που έχει ως αντικείμενο την οικονομική βιωσιμότητα των ΟΤΑ. Η συνάντηση έγινε παρουσία των αναπλ. υπουργών Εσωτερικών Στ. Πέτσα και Οικονομικών Θοδ. Σκυλακάκη αντίστοιχα, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου να τονίζει ότι αν δεν υπάρξει οικονομική στήριξη των δήμων, πολλοί από αυτούς θα καταρρεύσουν άμεσα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως έχει υπολογιστεί το κόστος ταφής σε περίπου 80 εκ. ευρώ, ενώ το ενεργειακό κόστος στα 270 εκ. ευρώ, με το σύνολο των 350 εκ. ευρώ να αποτελεί τον επιθυμητό στόχο κάλυψης σε ένα «δύσκολο δημοσιονομικά και αβέβαιο περιβάλλον» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση της ΚΕΔΕ εστιάζει στα εξής σημεία:

Άμεση κάλυψη του 100% των επιπλέον δαπανών των σχολικών επιτροπών. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΚΕΔΕ, για να βγει η σχολική χρονιά θα χρειαστούν τουλάχιστον ακόμη μία (πέμπτη) δόση σχολικής ΚΑΠ ή 31% αύξηση των σχολικών ΚΑΠ.

Άμεση απόδοση μίας (1) δόσης ΚΑΠ προκειμένου να καλύψουν οι δήμοι τα κενά που δημιουργούνται ήδη στους προϋπολογισμούς τους, με πρόβλεψη καταβολής άλλων δύο (2) δόσεων ΚΑΠ μέσα στη χρονιά, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

Στήριξη των ΔΕΥΑ της χώρας με δέσμευση από την πλευρά των ΔΕΥΑ για διατήρηση του σημερινού τιμολογίου.

Ρύθμιση απόδοσης ανταποδοτικών τελών από εταιρίες ενέργειας.

Η παρέμβαση του δήμου Ζίτσας

Την Πέμπτη, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος συμμετείχε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, καταθέτοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες προτάσεις. Οι συμμετέχοντες υιοθέτησαν την πρόταση του προέδρου της Επιτροπής, με την οποία ζητείται για τη νέα καλλιεργητική περίοδο να καλυφθεί το 100% του κόστους της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια κατανάλωσης ρεύματος.

«Μόνον έτσι μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι και να αποσοβήσουμε τον κίνδυνο  πολλοί αγρότες – κτηνοτρόφοι να βρεθούν με τεράστια χρέη  και χωρίς ρεύμα καθώς δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλιάκος.

Οι οφειλές

των ιδιωτών παρόχων

Ένα επίσης σημαντικό θέμα έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των οφειλών προς τους δήμους, από τους ιδιώτες παρόχους ενέργειας, που δεν καταβάλλουν όσα εισπράττουν για λογαριασμό των δήμων. Υπάρχουν καθυστερήσεις πλέον του ενός έτους, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται κάποια κύρωση για τις εταιρείες αυτές, παρότι η ΚΕΔΕ τονίζει, ότι η παρακράτηση των δημοτικών τελών, αποτελεί υπεξαίρεση και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από το κράτος.

«Τουλάχιστον στον δήμο Ζίτσας οι οφειλές που υπάρχουν είναι μικρές και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και η Οικονομική Υπηρεσία ελέγχουν καθημερινά ώστε να μην επιτρέψουν να δημιουργηθούν μεγάλα χρέη προς τον δήμο, που όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, δεν αποπληρώνονται.

Αποτελεί ωστόσο πολιτική απόφαση του δήμου Ζίτσας, ότι όσο μεγάλο κι αν είναι το επιπλέον κόστος που καλείται να καταβάλλει, δεν πρόκειται να το μετακυλήσουμε στους δημότες», ανέφερε ο κ. Πλιάκος.

 

Πιστοποιήθηκαν 23 παιδικές χαρές

Ο δήμος Ζίτσας στο μεταξύ ανακοίνωσε, πως ολοκληρώθηκε μία χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία πιστοποίησης 23 συνολικά παιδικών χαρών στα όρια του δήμου και σε Τοπικές Κοινότητες, με τον κ. Πλιάκο να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να σεβαστούν τους χώρους αυτούς.

Ο δήμος Ζίτσας αξιοποίησε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που είχε στη διάθεσή του (“Πράσινο Ταμείο”, “ΦιλόΔημος”), αλλά και με ίδιους πόρους, προχώρησε σταδιακά στην αναβάθμιση και ανακατασκευή παιδικών χαρών σε Κοινότητες με στόχο τη δημιουργία ασφαλών δημόσιων χώρων αναψυχής και παιχνιδιού των παιδιών και των οικογενειών τους. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε, καθώς έχουμε καταφέρει να διατηρούμε μεγάλο αριθμό πιστοποιημένων παιδικών χαρών, παρόλο που οι διαδικασίες για την πιστοποίηση, πρακτικά δεν είναι καθόλου εύκολες. Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα στα παιδιά μας να απολαμβάνουν ανέμελα το παιχνίδι τους με σύγχρονα και καλαίσθητα όργανα σε χώρους προφυλαγμένους και περιποιημένους. Οι δημοτικοί χώροι είναι κτήμα όλων των δημοτών και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται» ανέφερε ο κ. Πλιάκος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ