Επικαιρότητα

Τεράστιες αυξήσεις στις πρώτες ύλες για τις ψησταριές

Off

Μέχρι και 100% (!) αυξήθηκε η τιμή στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι οι ψησταριές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τιμή στο ηλιέλαιο.

Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή των 10 λίτρων έφτανε τα 15 ευρώ, ενώ πλέον έχει ξεπεράσει τα 33 ευρώ, με τους επαγγελματίες πάντως της εστίασης και γενικότερα να διατυπώνουν σαφείς αιχμές, ότι πρόκειται μεταξύ άλλων και για φαινόμενα αισχροκέρδειας, καθώς το διάστημα των τελευταίων δύο εβδομάδων ενώ δεν έγιναν εισαγωγές, εκτινάχθηκαν στα ύψη οι τιμές στα αποθέματα που προϋπήρχαν στις αποθήκες.

Ανάλογες αυξήσεις έχουν καταγραφεί σε όλα σχεδόν τα προϊόντα πρώτων υλών, και φυσικά και στο χοιρινό κρέας και στο κοτόπουλο, κάτι που αναπόφευκτα, όπως ανέφερε η Χριστίνα Γκορόγια, ιδιοκτήτρια επιχείρησης εστίασης στα Ιωάννινα, θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στον πελάτη. «Είναι κάτι που ίσως δεν έγινε ακόμη στην πόλη μας, αλλά θα γίνει σίγουρα τις επόμενες ημέρες, καθώς είναι αδύνατο με την υφιστάμενη κατάσταση να διατηρηθούν οι ίδιες τιμές για τους πελάτες. Είναι δυσβάσταχτες οι αυξήσεις στο ρεύμα και το υγραέριο ή το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν τα καταστήματα και σε αυτές έρχεται να προστεθεί και η δραματική αύξηση στις πρώτες ύλες. Έτσι, δε μένουν πολλές επιλογές για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων της εστίασης, πέρα από το να μετακυλήσουν ένα μέρος αυτών των αυξήσεων στον πελάτη», ανέφερε η κα Γκορόγια.

Η πίτα με γύρο δε θα είναι πια φθηνή…

Η παραδοσιακή πίτα με τον γύρο, που αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για τους καταναλωτές και για τη γεύση της, αλλά και για την τιμή της, θα ξεπεράσει σύντομα τα 3 ευρώ και στην πόλη, όπως ανέφερε η κα Γκορόγια, που στάθηκε στο ότι ακόμη και αυτή η επιλογή, που ήταν μέχρι σήμερα η πλέον προσιτή οικονομικά για πολλές κατηγορίες πολιτών, όπως οι φοιτητές, δε θα είναι πλέον το ίδιο προσιτή.

«Η πόλη μας στηρίζεται και ζει σε μεγάλο βαθμό από τους φοιτητές, που έχουν ως μία βασική ή συνήθη διατροφική επιλογή την πίτα με τον γύρο, επειδή είναι και ένα θρεπτικό φαγητό και προσιτό οικονομικά.

Όμως αν φτάσει η τιμή στα 3,50 ευρώ ή όπως ακούμε ήδη για τιμές 4 ευρώ σε άλλες πόλεις, καταλαβαίνουμε όλοι, ότι δε θα είναι μία εύκολη και προσιτή επιλογή», σημείωσε.

Μείωση της κίνησης,

προάγγελος απολύσεων

Η κίνηση, η κατανάλωση κατ’ άτομο και αναπόφευκτα και ο τζίρος στην εστίαση έχουν μειωθεί κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, με πολλά τραπέζια να μένουν άδεια ακόμη και τις ημέρες ή τα βράδια που παραδοσιακά υπήρχε δυσκολία και να βρεις τραπέζι σε ένα κατάστημα. «Δεν είναι όπως μέχρι πριν λίγες εβδομάδες. Ακόμη και η ίδια παρέα να έρθει, δε θα πάρουν τις ίδιες ποσότητες φαγητού ή ποτού και θα είναι περισσότερο συγκρατημένοι.

Στα καταστήματα εστίασης εκτός από τις αυξήσεις στις τιμές, δεν έχουμε πολλές επιλογές και απλώς απευχόμαστε να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε είτε σε μείωση του ωραρίου για τους υπαλλήλους είτε ακόμη και σε απολύσεις», κατέληξε η κα Γκορόγια.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου