Τελευταία Νέα

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 01:47
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μαρτίου 2022
Επικαιρότητα

Για έναν χώρο συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης

Off

Τη δημιουργία ενός πολυχώρου που να αναδεικνύει το σύγχρονο πολιτιστικό αποτύπωμα της πόλης, προτείνει η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Εποχή» του Θωμά Μπέγκα για το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη.

Παράλληλα δίνει βάρος στις ευρείες συνεργασίες που πρέπει να προωθήσει ο Δήμος με τοπικούς και εθνικούς φορείς ώστε να υλοποιηθεί ένα σημαντικό έργο με την ανακατασκευή του κτιρίου, εντοπίζοντας όμως έλλειμμα διαλόγου από τη μεριά της δημοτικής αρχής.

Η παρουσίαση της πρότασης έγινε την Τετάρτη με παράλληλες αναφορές και κριτική στον τρόπο που προσεγγίζει σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών θέματα που έχουν να κάνουν με την ταυτότητα της πόλης όπως το Πάρκο Πυρσινέλλα ή το νέο Δημαρχείο.

Χωρίς διάλογο

«Μία ακόμα απόδειξη ότι οι έννοιες της διαβούλευσης, του διαλόγου και της σύνθεσης απόψεων δεν υπάρχουν στο λεξικό της σημερινής δημοτικής αρχής αποτελούν οι αποφάσεις που έλαβε στην τελευταία της συνεδρίαση η οικονομική επιτροπή του δήμου Ιωαννιτών τόσο για την αξιοποίηση του Πάρκου Πυρσινέλλα, όσο και για αυτή του παλιού πανεπιστημίου επί της οδού Δομπόλη».

Αυτό τόνισε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης Θωμάς Μπέγκας, μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο, Γιάννη Λιόντο, και το μέλος της παράταξης, Έλενα Σιόντη, οι οποίοι και παρουσίασαν την πρόταση της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» για το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου.

Για το Πάρκο Πυρσινέλλα

Σε ό,τι αφορά το Πάρκο Πυρσινέλλα ο κ. Μπέγκας, αφού τόνισε ότι βασική αρχή της παράταξής του είναι πως τα μεγάλα και εμβληματικά έργα πρέπει να υλοποιούνται με αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και ύστερα από διαβούλευση με την κοινωνία, υπενθύμισε ότι η κυριότητα του Πάρκου Πυρσινέλλα επέστρεψε στο δήμο Ιωαννιτών το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δικής του δημαρχίας, ύστερα μάλιστα από σημαντικές πολιτικές «μάχες», όπως ανέφερε.  «Εκτός από τρεις σημειακές φωτορεαλιστικές απεικονίσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά την έγκριση της μελέτης από Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο ουδείς γνωρίζει την πλήρη μελέτη για το Πάρκο. Και κάπως έτσι φτάσαμε στην χθεσινή οικονομική επιτροπή με μια εισήγηση λίγων γραμμών για την έγκριση τριών μελετών και την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης», σημείωσε ο κ. Μπέγκας για να προσθέσει:

«Στη λογική ότι εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα είμαστε εμπόδιο για την εξέλιξη του τόπου υπερψηφίσαμε την εισήγηση, τονίζοντας όμως ότι οι σύγχρονοι δήμοι δεν μπορούν να πάνε μπροστά χωρίς την επαφή και τη διαβούλευση με την κοινωνία. Για το λόγο αυτό απαιτούμε την παρουσίαση της μελέτης από τη δημοτική αρχή στο δημοτικό συμβούλιο για μια έστω και των εκ υστέρων αξιολόγηση και πιθανή βελτίωσή της».

Από την μεριά του ο Γιάννης Λιόντος σχολίασε την «προχειρότητα» της δημοτικής αρχής τονίζοντας ότι στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για μια παρέμβαση 8 και πλέον εκ. ευρώ παρουσίασε μια τεχνική έκθεση μόλις τριών σελίδων.

Το παλιό πανεπιστήμιο

Για το παλιό πανεπιστήμιο, ο επικεφαλής της παράταξης κινήθηκε σε πολιτικό επίπεδο, ενώ η κ. Σιόντη ανέλυσε την πρόταση της παράταξης για την αξιοποίησή του.

«Η παράταξή μας δικαιώνεται από την επιλογή της να προτείνει το κτίριο του ΚΕΠΑΒΙ ως λύση για τη στέγαση του Δημαρχείου. Αυτό καταδεικνύεται και από την εισήγηση που κατέθεσε η δημοτική αρχή στη σύσκεψη που συγκάλεσε. Είχε εκπονηθεί μια σοβαρή προμελέτη που απαντούσε στα ζητήματα της χωροθοτέσης των υπηρεσιών του δήμου, τη συστέγαση με τους επιχειρηματίες του ΚΕΠΑΒΙ, το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση. Η σημερινή δημοτική αρχή όμως δεν εξέλιξε τη συζήτηση με τους μετόχους του ΚΕΠΑΒΙ, αντίθετα έκανε ό,τι μπορούσε για να την τορπιλίσει. Ο διάλογος στη συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων πριν λίγες μέρες αποδείχτηκε προσχηματικός από μεριάς της δημοτικής αρχής. Η σύσκεψη έγινε μόνο και μόνο για να μας ανακοινωθεί ότι το κτίριο στη Δομπόλη θα μελετηθεί για τη στέγαση νέου Δημαρχείου», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο αποκλεισμός των υπόλοιπων πιθανών χωρών για τη δημιουργία ενός νέου δημαρχείου έγινε με έωλα επιχειρήματα και με το εκβιαστικό δίλημμα «θέλετε δημαρχείο εδώ και τώρα;».

Ο κ. Μπέγκας δήλωσε υπέρ του διαλόγου, κάλεσε τη δημοτική αρχή να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση – μελέτη και να ενημερώσει τους πολίτες για το κόστος του σχεδιασμού που έχει.

Ζήτησε, όμως και την άμεση επανεκκίνηση της συζήτησης με τους μετόχους του ΚΕΠΑΒΙ, ξεκινώντας με τη λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία θα ενισχύσει τη θέση του δήμου στη διαπραγμάτευση μαζί τους.

Κλείνοντας ο κ. Μπέγκας σημείωσε τα εξής:

«Καταθέτουμε την πρότασή μας για την αξιοποίηση του κτιρίου της οδού Δομπόλη, ανοίγοντας το διάλογο με την κοινωνία, πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας. Δεν διεκδικούμε την παντογνωσία. Διεκδικούμε, και πιστεύω ότι έχουμε αναγνωριστεί ως η πλέον υπεύθυνη δημοτική παράταξη απέναντι στους πολίτες».

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Πολυχώρος συνύπαρξης και δημιουργίας

Η προσέγγιση της παράταξης ως προς το παλιό Πανεπιστήμιο, όπως αναφέρεται στην εκτενή παρουσίαση που δημοσιοποιήθηκε, έχει ως αφετηρία «την αναγνώριση της αξίας του κτιρίου καθώς και τη διερεύνηση της σημασίας του από πολεοδομική σκοπιά, με στόχο την καθιέρωση μιας πολιτιστικής ταυτότητας στη συλλογική μνήμη των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, με έντονο κοινωνικό προσανατολισμό».  Όπως σημειώνεται: «Η υπόθεση του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου δεν μπορεί να ιδωθεί απομονωμένα από  τις αρχές ίδρυσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Κάτω από την νέα κοινή στέγη του συγκροτήματος της «Δομπόλη» είναι εφικτή η δημιουργία ενός σύγχρονου δυναμικού οργανισμού (σε συνεργασία με τους φορείς που θα συστεγαστούν)  που θα προσφέρει δυνατότητες τόσο για την περαιτέρω προαγωγή και προώθηση της αυτόνομης δράσης του κάθε φορέα, όσο και, ίσως αυτό είναι ακόμα σημαντικότερο, την ανάπτυξη νέων συνεργιών, με την επιπλέον προοπτική να δημιουργηθούν  θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα  και μεσοπρόθεσμα».

Η πρόταση της παράταξης ως προς τις νέες χρήσεις «κινείται σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο μικτών χρήσεων, mixed use σύμφωνα με την πολεοδομική ορολογία,  με αξιοποίηση του κτιρίου ως ενός πυκνωτή δραστηριοτήτων, που θα απευθύνεται σε τοπικό, αλλά και υπερτοπικό κοινό, εξασφαλίζοντας τη δυναμική ένταξή του στην καθημερινότητα της πόλης. Η κεντρική ιδέα αντιμετωπίζει το κτίριο του Παλιού Πανεπιστημίου ως έναν χώρο συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης του πολιτισμού με την εκπαίδευση, έναν πυρήνα καινοτομίας και δημιουργικής ιστορικής εξέλιξης».

Μερικές από τις προτεινόμενες χρήσεις είναι οι εξής (συνοπτικά εδώ):

– Συμμετοχή του Δήμου: ● μεταφορά του ΔΗΠΕΘΙ μαζί με το βεστιάριο και τους διοικητικούς χώρους του. ● Δημοτική Πινακοθήκη – Γλυπτοθήκη,  μεταφορά της Δημοτικής Πινακοθήκης, με σκοπό την ανάδειξη του υπάρχοντος καλλιτεχνικού αποθέματος και τον εμπλουτισμό του, με τον κατάλληλο μουσειολογικό σχεδιασμό και επιμέλεια. Παράλληλα, ο υπαίθριος και ο  ημιυπαίθριος χώρος του κτιρίου, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως το ιδανικό υπόβαθρο για μια γλυπτοθήκη, στα πρότυπα σύγχρονων μουσείων διεθνώς.

●Επιπρόσθετα μπορεί να προβλεφθεί ένας εξαιρετικός χώρος εστίασης, συσχετισμένος με τη θέα, με τη λογική των αντίστοιχων παραδειγμάτων από σύγχρονα κέντρα πολιτισμού, όπως ο Φάρος του Κέντρου πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

– Συμμετοχή του Πανεπιστημίου

●Προτείνεται η δημιουργία antennas των τεσσάρων Μουσείων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Τυπογραφίας, Εκμαγείων, Ιατρικής και Λαογραφίας).

●Επίσης προτείνεται και η οργάνωση χώρου εκθέσεων για τη δημιουργική κοινότητα του Πανεπιστημίου, όπως η σχολή Καλών Τεχνών και η Αρχιτεκτονική.

– Συμμετοχή επιμελητηρίων και αντίστοιχων επιστημονικών φορέων

– Συμμετοχή των Κεντρικών και Περιφερειακών Μουσείων – ΥΠΠΟΑ

– Διασυλλογική Συμμετοχή από φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και επαγγελματικές ομάδες

Χώροι εργαστηρίων – σεμιναρίων – εκθέσεων – πολλαπλών χρήσεων». Προτείνεται τέλος να προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη νέα μορφή του κτιρίου και  επίσης να συσταθεί οργανισμός με την επωνυμία ΚΑΒ δηλαδή Κέντρο Αρχιτεκτονικής Βαλκανίων, στα πρότυπα του ΚΑΜ, κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά: με συμμετοχή από Δήμο Ιωαννιτών, την αρχιτεκτονική σχολή, τον ΣΑΔΑΣ και άλλους. Ζητάει ακόμα να διερευνηθεί η διάθεση συγχρηματοδότησης του project από μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς όπως Κέντρο πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το μουσείο Γουλανδρή, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κλπ, καθώς η παρέμβαση διαθέτει ισχυρό πολιτιστικό πρόσημο.

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου