Επικαιρότητα

Δεν επαρκούν τα μέτρα για τις αυξήσεις στο κόστος

Off

Η κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης, για την περίοδο από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021, είναι η μοναδική νέα εξαγγελία και πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα, όπως ανέφερε ο Χάρης Λιούρης, πρόεδρος του ΓΑΣ Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων.

Το σύνολο των άλλων μέτρων είχε ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες και προβλέπει παράλληλα τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ λιπασμάτων κατά από το 13% στο 6% και η επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης στους αγρότες.

Ακόμη, έχουν ήδη ανακοινωθεί και ισχύει η επιδότηση των κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, σε ποσοστό 4% των συνολικών εσόδων από παραγωγή του δεύτερου εξαμήνου του 2021.

Ο κ. Λιούρης, μιλώντας στο ITV τόνισε, ότι το σύνολο των μέτρων δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση τω αυξήσεων των τιμών στις ζωοτροφές, τα λιπάσματα και φυσικά στο πετρέλαιο, δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα. «Δε μιλάμε για ουσιαστική στήριξη, αλλά για ένα φουλάρισμα στο τρακτέρ. Η κατάσταση είναι τραγική. Αρκεί μόνο να σας πω, ότι η τιμή για τον ένα τόνο ζωοτροφών εκτινάχθηκε από τα 270 στα 450 ευρώ. Επομένως, τι θα πρωτοκαλυφθεί με την επιδότηση του 4%;», ανέφερε αρχικά, ενώ πρόσθεσε, ότι εκτός από τις χρηματιστηριακές τιμές που έχουν ανεβάσει το κόστος σε δυσθεώρητα επίπεδα, τουλάχιστον στην Ελλάδα είναι εμφανή και τα παιχνίδια αισχροκέρδειας. «Προφανώς και ισχύει και αυτό και υπάρχουν παιχνίδια των κερδοσκόπων, όμως το σημαντικό είναι, ότι μέχρι στιγμής δε βλέπουμε ούτε την πολιτική βούληση, ούτε και κάποιο σχέδιο που να μας δίνει αισιοδοξία, ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την επισιτιστική κρίση, με συντονισμένο τρόπο. Αν είχαμε λύσει το θέμα της αυτάρκειας σε βασικά αγαθά ως χώρα, δε θα συζητούσαμε σήμερα για τις τιμές, τουλάχιστον όχι με την ίδια ένταση», κατέληξε ο κ. Λιούρης.

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου