Επικαιρότητα

Η συμβολή των Σουλιωτών στην ελληνική επανάσταση

Off

«Η συμβολή των Σουλιωτών στην ελληνική επανάσταση του 1821»,  είναι ο τίτλος του βιβλίου του Νίκου Ασημακόπουλου, που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο συνεδριακό κέντρο της περιφέρειας Ηπείρου.

Την παρουσίαση διοργάνωσε ο Πνευματικός Σύλλογος «Οι φίλοι του Σουλίου» σε συνεργασία με τους δήμους Ζηρού, Δωδώνης και Σουλίου, ενώ η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα της περιφέρειας Ηπείρου και εντάσσεται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.

Στο βιβλίο, όπως αναφέρεται κιόλας από την εισαγωγή του, τεκμηριώνεται με αδιάσειστα στοιχεία από τις υπάρχουσες ιστορικές πηγές, ότι χωρίς τους αγώνες και τις θυσίες των Σουλιωτών η ελληνική επανάσταση θα κινδύνευε να συντριβεί στο ξεκίνημά της ή κατά τους πρώτους χρόνους της.

«Το τίμημα σε αίμα, που πλήρωσαν οι Σουλιώτες για την ελευθερία της Ελλάδας, ήταν τεράστιο. Στο τέλος της επανάστασης, οι μάχιμοι που είχαν απομείνει ζωντανοί, δεν ξεπερνούσαν τους διακόσιους.

Στις 2 του Σεπτέμβρη του 1822, οι Σουλιώτες, εξαιτίας της πείνας και του λοιμού που μάστιζε το στρατόπεδό τους, αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν και να μεταφερθούν στην Κεφαλονιά χωρίς να έχουν ηττηθεί σε καμία μάχη. Αργότερα όμως επέστρεψαν από τα Επτάνησα και από το 1823 έως το 1829 έλαβαν μέρος σε όλες τις κρίσιμες μάχες της Ρούμελης και της Αττικής και λόγω της απαράμιλλης ανδρείας τους, ήταν εκείνοι που έγερναν την πλάστιγγα της νίκης υπέρ των Ελλήνων». αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εισαγωγή του βιβλίου. Την παρουσίαση και το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πολιτισμολόγος – ερευνητής, Παναγ. Τζόκας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε μεταξύ άλλων και ο αντιπεριφερειάρχης Οδ. Πότσης

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ