Επικαιρότητα

Το ενεργειακό κόστος πλήττει τους δήμους

Off

Μόνο αισιόδοξοι και ικανοποιημένοι δεν αποχώρησαν οι αυτοδιοικητικοί της χώρας από τις δεσμεύσεις που (δεν) ανέλαβε το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών διά του αναπληρωτή υπουργού κ. Πέτσα, για τον τρόπο με τον οποίο  θα καλυφθούν οι συνέπειες της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης για τους δήμους και τα Νομικά τους Πρόσωπα.

Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε τις εργασίες του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, με τη διαπίστωση, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, να είναι ότι υπάρχει τεράστια απόσταση στην εκτίμηση για την επιπλέον επιβάρυνση των δήμων.

Ο κ. Ελισάφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε αφενός, ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί και αφετέρου πως θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει οι συναντήσεις του υπ. Εσωτερικών με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και όχι να προγραμματίζονται σήμερα για το μέλλον.

«Δεν φύγαμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ούτε και ικανοποιημένοι από αυτή την συνάντηση παρότι χορηγείται μία επιπλέον δόση ΚΑΠ.

Τα κόστη που έχει εκτιμήσει η ΚΕΔΕ και αυτά του υπουργείου έχουν τεράστια απόκλιση, είναι σχεδόν τριπλάσια, άρα χρειάζεται να επανεξεταστεί το θέμα. Είναι ενδεικτικό ότι δεν λαμβάνεται υπόψιν το ενεργειακό κόστος που προκύπτει για τα Νομικά Πρόσωπα των δήμων, όπως για παράδειγμα αυτό που αφορά στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Επίσης, το υπέρογκο κόστος που προκύπτει για τις ΔΕΥΑ της χώρας, δεν αντιμετωπίζεται και ενώ θα έπρεπε αυτό να έχει ήδη γίνει από τα συναρμόδια υπουργεία, ακούσαμε κάποιες δεσμεύσεις σε μέλλοντα χρόνο και όχι σε αόριστο, όπως θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει. Δυστυχώς η τακτική να δίνονται αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς χρήματα και προσωπικό συνεχίζεται», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου