Επικαιρότητα

Επιπτώσεις στα έργα από την αύξηση του κόστους

Off

Μεσοβέζικη σίγουρα, αλλά μία κάποια λύση, είναι αυτή που υποδεικνύεται από τα συναρμόδια υπουργεία προς τους δήμους της χώρας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της εκρηκτικής αύξησης των πρώτων υλών για την εκτέλεση των συμβασιοποιημένων έργων.

Η νομοθετική ρύθμιση που έχει ισχύ αναφέρεται στην δυνατότητα της αναθεώρησης του προϋπολογισμού του έργου, προσαυξημένο κατά 15% κατά μέσο όρο, κάτι που όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έργων στον δήμο Ιωαννιτών Γ. Αρλέτος, αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις για τα ήδη συμβασιοποιημένα έργα. Για εκείνα όμως, που είτε συμβασιοποιήθηκαν το 2022 είτε πρόκειται να συμβασιοποιηθούν υπάρχει πλήρης άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν. «Μέσω της αναθεώρησης που είναι μία θεσμική διαδικασία, για τα έργα που εξελίχθηκαν το 2021, μπορεί να αυξηθεί το κόστος κατά 15%. Αυτό θα αντιμετωπιστεί από τις πιστώσεις του 2022. Αυτό που δεν γνωρίζει κανείς μέχρι στιγμής είναι τι θα συμβεί με τα νέα έργα, αυτά που δημοπρατήθηκαν και δημοπρατούνται καθώς οι αυξήσεις είναι καθημερινές και οι αναπροσαρμογές στις τιμές συνεχείς», τόνισε ο κ.  Αρλέτος. Λίγο νωρίτερα στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, που σχολίασε πως είναι μία κατάσταση που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί, ώστε να γνωρίζουν και οι δήμοι, αλλά και η Πολιτεία, ποιο πρέπει να είναι το συνολικό επιπλέον κόστος που θα πρέπει να καλυφθεί και από ποιες πηγές χρηματοδότησης.

Ξεκίνησαν οι εργασίες

στη Λεωφ. Γράμμου

Ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο έργων και τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας Ορ. Μπρίκο επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας, έργα που είναι σε εξέλιξη στη Λεωφόρο Γράμμου και στη Νέα Ζωή.

Το έργο διαμόρφωσης της Λεωφόρου Γράμμου με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Πρόκειται, όπως ανέφερε ο κ. Ελισάφ για ένα σημαντικό έργο, καθώς πρόκειται για μία από τις εισόδους της πόλης, η οποία οδηγεί άλλωστε από και προς το αεροδρόμιο και ένας οδικός άξονας στον οποίο έχουν γίνει δεκάδες τροχαία δυστυχήματα, με θανάσιμους τραυματισμούς πεζών και οδηγών, όπως και πολλούς τραυματισμούς.

«Η Λεωφόρος Γράμμου είναι μία από τις εισόδους της πόλης και ο δρόμος που συνδέει το αεροδρόμιο με την πόλη. Οι εργασίες είναι απαραίτητες λόγω των προβλημάτων τόσο στα πεζοδρόμια όσο και στο οδόστρωμα. Είναι ένα έργο που έχει πολύ μεγάλη σημασία για την πόλη

Παράλληλα είδαμε τις εργασίες που εκτελούνται στη Νέα Ζωή. Είναι μία περιοχή που χρειάζεται περισσότερες παρεμβάσεις. Υλοποιούμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευθεί και θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Ελισάφ. Η εργολαβία αφορά σε παρεμβάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του οδικού δικτύου και την αναβάθμιση των χαρακτηριστικών της οδού συμβάλλοντας σημαντικά στην ποιότητα, στην χρηστικότητα και στην ασφάλεια των υφιστάμενων υποδομών.

Ήδη γίνονται εργασίες ανακατασκευής των πεζοδρομίων και θα ακολουθήσουν εργασίες ασφαλτόστρωσης.

Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει η κατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου στη «Συνάντηση», έργο που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.

Στη Νέα Ζωή

Στη Νέα Ζωή είναι σε εξέλιξη διανοίξεις οδών και διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων. Η εργολαβία που αναπτύσσεται με προϋπολογισμό 700 χιλιάδων ευρώ αφορά παρεμβάσεις για την ανακατασκευή και βελτίωση του οδικού δικτύου με κύριο αντικείμενο την διάνοιξη, την διαμόρφωση και την κατασκευή οδών στις περιοχές της Νέας Ζωής, του Κάτω Νεοχωρόπουλου, των Σεισμοπλήκτων και των Καρδαμιτσίων.

Σκοπός είναι η αναβάθμιση της αστικής οδοποιίας και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Μέχρι στιγμής στο πλαίσιο υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου έχουν γίνει ήδη παρεμβάσεις στην περιοχή του οικισμού της Νέας Ζωής σε τμήματα των οδών Θερμοπυλών, Νικ. Τζάρα, Κίτσου Χαρισιάδη, Βεργίνας, Μητροπολίτη Σεβαστιανού, Ιερολοχιτών και Κουρέντων. –

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ