Επικαιρότητα

Ευκαιρία αναστοχασμού για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας

Off

Η υπέρλαμπρη και γιορτινή ημέρα ανήμερα της 25ης Μαρτίου, με τον ταυτόχρονο εορτασμό της 201ης επετείου από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου συνέπεσε με τα μαύρα σύννεφα του πολέμου πάνω από την Ουκρανία, ουσιαστικά όμως πάνω από ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι σκέψεις όλων βρίσκονται στα εκατομμύρια των ξεριζωμένων προσφύγων, των αμάχων που σκοτώνονται στα πεδία των μαχών καθημερινά και σε εκείνους που αναζητούν διέξοδο από τη φρίκη.

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Ελλάδα και στα Ιωάννινα αποτέλεσε την αφορμή για αναστοχασμό και για να θυμόμαστε, πως οι πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας, δεν είναι ούτε αυτονόητες στις μέρες μας, ούτε και δεδομένες.

Τα Ιωάννινα γιόρτασαν την επέτειο με τη δέουσα λαμπρότητα με χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες να παρελαύνουν υπό τα χειροκροτήματα χιλιάδων πολιτών, που κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης από νωρίς. Παρέλασαν επίσης τμήματα Πολιτιστικών Συλλόγων, φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τμήματα των προσκόπων και του Ερυθρού Σταυρού, ενώ η παρέλαση ολοκληρώθηκε με την διέλευση τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων σε άψογους σχηματισμούς.

Δοξολογία

Νωρίς το πρωί τελέστηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ Μαξίμου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός Δημ. Σιώτος. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων στο κέντρο της πόλης.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις επετειακές εκδηλώσεις η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που αναφέρθηκε στο μήνυμα της επικαιροποίησης των πανανθρώπινων αξιών της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας απέναντι στον αυταρχικό δεσποτισμό, μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Για το μήνυμα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου σε συνθήκες μίας πολλαπλής κρίσης για την χώρα και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία μίλησαν ακόμη ο υφ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς, οι βουλευτές Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννης και Μερ. Τζούφη αντίστοιχα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ.

Συνεργασία

Η συνεργασία του υπ. Πολιτισμού με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο και ειδικότερα στα Ιωάννινα επιβεβαιώθηκε στη διήμερη περιοδεία της υπουργού Λίνας Μενδώνη, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Αυτή άλλωστε η συνεργασία έχει αποδώσει καρπούς με την υλοποίηση πολλών έργων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και με τον σχεδιασμό και άλλων παρεμβάσεων, όπως είναι η ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση στην ιστορική περιοχή του Σουλίου για την οποία μίλησε ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης υποδεχόμενος την κα Μενδώνη στο διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου, λίγο πριν την έναρξη της παρέλασης. Η κα Μενδώνη από την πλευρά της αφού ευχαρίστησε τον κ. Καχριμάνη στάθηκε στις προσπάθειες των τοπικών φορέων να προστατέψουν και να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά, που αποτελεί όπως είπε και μέρος της ταυτότητάς μας.

Η κα Μενδώνη επισκέφθηκε και την έκθεση σχεδίων του Γεώργιου Μήτση, με πορτρέτα των Ηπειρωτών Ευεργετών.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου