Επικαιρότητα

Επί τάπητος οι αλλαγές στην οριοθέτηση της λίμνης

Off

Απόλυτη ανταπόκριση στην πραγματικότητα έχει η παροιμία «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά» που ταιριάζει… γάντι στην περίπτωση της οριοθέτησης της λίμνης Παμβώτιδας, αλλά και στο έργο του παραλίμνιου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου.

Ένα θέμα που αναδείχθηκε τον τελευταίο μήνα με συνεχή ρεπορτάζ του ITV και της «Ε» και το οποίο εδράζεται σε πρακτικό και όχι σε θεωρητικό επίπεδο, έχοντας ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

Αυτές άλλωστε προέκυψαν από θιγόμενους ιδιοκτήτες εκτάσεων σε ΤΚ του παραλιμνίου όπως και στην περιοχή «Μάτσικας», που μίλησαν διαδοχικά στα ρεπορτάζ, για την ανάγκη επανακαθορισμού της οριοθέτησης, ώστε πέραν της αντιμετώπισης προβλημάτων που χρονίζουν, να μην υπάρξει εμπλοκή στο έργο του νέου παραλίμνιου ποδηλατόδρομου.

Όπως έκανε γνωστό το πρωί της Τρίτης, η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, που με δική της παρέμβαση είχε ανακινήσει το ζήτημα στις αρχές Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Γεν. Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Εμμανουήλ Μαστρομανώλης, ο ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπ. Περιβάλλοντος – Ενέργειας Ευθ. Μπακογιάννης, ο Πέτρος Κατσουλίδης, ως εκπρόσωπος της Επιτροπής των κατοίκων στην περιοχή «Μάτσικας», και ο πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ Παν. Κολόκας.

Στην συζήτηση, όπως αναφέρει η κα Κεφάλα, βρέθηκαν στο επίκεντρο «οι ενστάσεις και οι προβληματισμοί που έχουν διατυπωθεί το προηγούμενο διάστημα για τη διαδικασία της οριοθέτησης της Παμβώτιδας και το αίτημα επανακαθορισμού της, σε συνδυασμό με το έργο του παραλίμνιου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου. Αφού έγινε αναλυτική παρουσίαση των ζητημάτων που χρήζουν αντιμετώπισης, ώστε και τα πρόδηλα σφάλματα με την οριοθέτηση να διορθωθούν, αλλά και το έργο του παραλίμνιου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου, να μη συναντήσει εμπόδια στη διαδικασία σχεδιασμού και εκτέλεσης, συμφωνήθηκε ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα, να γίνει μία ακόμη συνάντηση με τη συμμετοχή φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης», αναφέρει η κα Κεφάλα.

Μελετητική

(αν)ωριμότητα

Από την ολιγόλογη ανάρτηση της κας Κεφάλα προκύπτουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ζητήματα, που επιβεβαιώνουν και την κινητικότητα που υπάρχει γύρω από το ζήτημα, αλλά και τους προβληματισμούς που γίνονται διαρκώς μεγαλύτεροι, στην τοπική κοινωνία και κυρίως στους θιγόμενους ιδιοκτήτες των παραλίμνιων εκτάσεων.

Είναι δε, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η σύνθεση της τηλεδιάσκεψης, από την οποία απουσίαζαν παντελώς τόσο η περιφέρεια Ηπείρου, όσο και ο δήμος Ιωαννιτών, που έχουν κληθεί να τοποθετηθούν σχετικά με τις ενστάσεις που διατυπώνονται, πλην όμως προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το ζήτημα, λέγοντας (σ.σ με δηλώσεις των κ.κ Καχριμάνη και Ελισάφ), είτε πως δε σχετίζεται το έργο του ποδηλατόδρομου με την οριοθέτηση είτε πως δεν υπάρχει ζήτημα επανακαθορισμού της οριοθέτησης.

Στην πορεία βέβαια και μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων και τα ρεπορτάζ υπήρξε σταδιακή υπαναχώρηση από τις αρχικές θέσεις και πλέον γίνεται λόγος για σημειακές αλλαγές στην οριοθέτηση, όπου αυτές κρίνονται αναγκαίες.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι στη διάρκεια της συζήτησης προέκυψε, ότι το έργο του παραλίμνιου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου, μόνον μελετητικά ώριμο δεν είναι και πως θα χρειαστεί πού μεγάλη προσπάθεια, για να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς.

Ίσως περισσότερα και πιο ενδιαφέροντα να είναι αυτά που θα συζητηθούν στην επόμενη συζήτηση, στην οποία θα κληθούν να μετέχουν και η περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Ιωαννιτών.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ