Τελευταία Νέα

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 05:27
Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μαρτίου 2022
Επικαιρότητα

Ο σχεδιασμός για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης

Off

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν δοθεί οι απαντήσεις και οι προσφορές στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, για τη μίσθωση εναέριων μέσων πυρόσβεσης για τη νέα αντιπυρική περίοδο.

Αυτό έκανε γνωστό χθες από τα Ιωάννινα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς , απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΙΤV για την επάρκεια και διαθεσιμότητα εναέριων μέσων, με δεδομένο το ότι σίγουρα για φέτος και άγνωστο μέχρι πότε, δε θα είναι δυνατή η μίσθωση εναέριων μέσων πυρόσβεσης από τη Ρωσία.

Ο κ. Τουρνάς έκανε λόγο για εναλλακτικά σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, που περιμένει τις προσφορές μέχρι το τέλος της εβδομάδας και στη συνέχεια θα κινηθεί αναλόγως. «Υπάρχουν οι εναλλακτικές λύσεις πάντως και θα είμαστε έτοιμοι, όταν πρέπει, με σχεδιασμό και με διαθεσιμότητα ιπτάμενων μέσων και σε αριθμό και σε δυνατότητες πυρόσβεσης», ανέφερε ο κ. Τουρνάς. Η χώρα μας χρησιμοποιούσε τα τελευταία χρόνια κατά κύριο λόγο ρωσικά ελικόπτερα πυρόσβεσης, ένα εκ των οποίων είχε ως βάση του το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, ενώ πέρυσι μισθώθηκε για πρώτη φορά το θηριώδες Beriev – 200 που επιχείρησε σε πολλές πυρκαγιές στη χώρα, κυρίως στην Εύβοια και την Αρκαδία, κοστίζοντας όμως αρκετά ακριβά στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού η συμφωνία προέβλεπε την αμοιβή 3,8 εκ. ευρώ για 120 ώρες πτήσης.

Ο σχεδιασμός

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σχεδιάζει για τη νέα αντιπυρική περίοδο να έχει στη διάθεσή του 93 εναέρια μέσα. Από αυτά, τα 53 θα είναι αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης, 35 ελικόπτερα, τρία ελικόπτερα εναέριου συντονισμού, ένα αεροσκάφος μεταφοράς προσωπικού και ένα ελικόπτερο μεταφοράς προσωπικού. Από τα 53 αεροσκάφη σχεδιάζεται, ότι τα 20 θα είναι τύπου Air – Tractor (μίνι – Καναντέρ), έναντι έξι που ήταν διαθέσιμα την περσινή αντιπυρική περίοδο.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ