Επικαιρότητα

Προβλήματα και προοπτικές της πρωτογενούς παραγωγής

Off

Τα θέματα του πρωτογενούς τομέα και η ανάγκη ενίσχυσής του βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά τον οποίο υποδέχθηκε στο γραφείο του.

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι από τους πυλώνες της τοπικής οικονομίας και το διάστημα αυτό είναι αντιμέτωπος με προβλήματα που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής και απειλούν την συνέχιση των δραστηριοτήτων.

Ο Υπουργός από την πλευρά του επανέλαβε την απόφαση για στήριξη του κλάδου και με μέτρα πέραν αυτών που ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα.

Στην ΠΕΔ Ηπείρου

Ο υπουργός είχε και άλλες συναντήσεις στη διήμερη επίσκεψή του.

Στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Χρήστο Ντακαλέτση, το απόγευμα της Πέμπτης. Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. με την επίδοση ενός αναλυτικού υπομνήματος, παρέθεσε τα σημαντικότερα προβλήματα των παραγωγών της Ηπείρου, ζητώντας την οικονομική και θεσμική στήριξη της πολιτείας, πριν να είναι πολύ αργά για τον κλάδο της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων.  Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε σταθερή επικοινωνία, προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία τους, επ’ ωφελεία των Δήμων και των δημοτών της Ηπείρου.

Τα θέματα που έθεσε με το υπόμνημά του στον Υπουργό, είναι τα εξής:

– Εξέταση της δυνατότητας ανακατεύθυνσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για να προχωρήσει άμεσα ένα συγκροτημένο σχέδιο αλλαγής των παραγωγικών προτεραιοτήτων της χώρας και αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών

– Κάλυψη της δυσθεώρητης αύξησης του κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία και πτηνοτροφία της χώρας

– Μέτρα οικονομικής στήριξης των παραγωγών, πέραν των όσων έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση, γιατί δεν φαίνονται επαρκή. Ειδικά για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, ο κ. Ντακαλέτσης ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης ή και κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου.

– Ανάγκη για ώθηση στην εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που έχουν αναλάβει οι Περιφέρειες της χώρας, χωρίς να προχωρήσουν ως σήμερα. Ως προς αυτό, ο κ. Ντακαλέτσης ζήτησε από τον Υπουργό αλλαγές στη σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2015, τόσο ως προς τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης όσο και ως προς τη διαχείριση των ανεπιτήρητων ζώων.

Τέλος, ζήτησε να υπάρξει αύξηση των διαθέσιμων πόρων για το πρόγραμμα της αγροτικής οδοποιίας και έγκριση όλων των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι Δήμοι της Ηπείρου,

Ο υπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο του Γ.Α.Σ.Ιωαννίνων Ένωση αγροτών Χάρη Λιούρη και τον Διευθυντή Βασίλη Μήτσιο ενώ έκανε και επίσκεψη στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Ιωαννίνων συνοδευόμενος από τη Βουλευτή Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα και τη Γενική Γραμματέα Χριστιάνα Καλογήρου.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου