Επικαιρότητα

Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επισιτιστικής επάρκειας

Off

Την ρητή και κατηγορηματική διαβεβαίωση, πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει, ούτε και πρόκειται να αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα επισιτιστικής επάρκειας παρείχε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώρ. Γεωργαντάς από τα Ιωάννινα.

Ο κ. Γεωργαντάς στο περιθώριο της περιοδείας που πραγματοποίησε και των επαφών που είχε με παραγωγικούς φορείς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ρωτήθηκε για το εάν η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει ζήτημα επισιτιστικής επάρκειας σε βασικά είδη διατροφής, με τον ίδιο να είναι κατηγορηματικός, όπως και στις δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Πέμπτης στο διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου.

«Και εγχώρια παραγόμενα προϊόντα υπάρχουν στα ράφια και η εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργεί κανονικά με τη χρήση εναλλακτικών αγορών. Ήδη, στο μαλακό σιτάρι και τον αραβόσιτο, που γινόταν μεγάλες εισαγωγές από Ρωσία και Ουκρανία, έχουμε καλύψει τις ανάγκες με εισαγωγές από Βουλγαρία, Γερμανία, Ουγγαρία και Ρουμανία, ενώ και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων και οι αλευροβιομήχανοι είναι καθησυχαστικοί ως προς την επάρκεια των προϊόντων αυτών», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς.

Στάθηκε όμως ιδιαίτερα στις τεράστιες ανατιμήσεις που παρατηρούνται σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης στα είδη διατροφής πλέον, όπως και σχεδόν σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι σύντομα θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών.

«Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να βοηθήσουμε και ήδη το κάνουμε, τους αγρότες να παράγουν τα προϊόντα τους και να ενισχύσουμε τους ευάλωτους ειδικά συμπολίτες μας, με στοχευμένα μέτρα που θα στηρίξουν το εισόδημά τους», ανέφερε. Ειδικά για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, υπενθύμισε, ότι ήδη υλοποιούνται μέτρα ύψους 200 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα και αναμένεται η καταβολή ενίσχυσης επί συγκεκριμένου ποσοστού, επί του τζίρου του προηγουμένου έτους, σε κτηνοτρόφους, για την αγορά ζωοτροφών.

Θα ενταθούν οι έλεγχοι

για τη νοθεία στο γάλα

Κατά την παρουσία του στα εγκαίνια λειτουργίας της Μονάδας Έρευνας Ποιότητας Γάλακτος του ΕΛΓΟ Δήμητρα στον Κατσικά, στο πλαίσιο της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και αφού άκουσε την τοποθέτηση του προέδρου του ΕΛΓΟ κ. Χαρουτουνιάν σχετικά με την πορεία των ελέγχων για τη νοθεία στο γάλα, ο κ. Γεωργαντάς έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για αυστηροποίηση των ελέγχων και κυρίως για απόδοση ευθυνών και καταδίκες. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα είπε πως εκκρεμούν 102 υποθέσεις νοθείας γάλακτος εδώ και πέντε χρόνια, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν καταδίκες, αφού δεν έχει γίνει καν η πρώτη εκδίκαση.

Έτσι, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε, ότι θα δοθεί κάθε δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να ολοκληρώσουν τον έλεγχο, με ταχύτητα, αξιοπιστία και διαφάνεια, εκσυγχρονίζοντας παράλληλα το θεσμικό πλαίσιο.

«Είμαι αποφασισμένος να συνδράμω στο έργο που ήδη γίνεται και σε συνεργασία με τις ελεγκτικές αρχές, να διαμορφώσουμε μία νέα κουλτούρα συνεργασίας.

Κανείς δε δικαιούται να νοθεύει την ποιότητα του ελληνικού γάλακτος και γενικότερα των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής. Κανείς δε μπορεί να παίζει με τα ελληνικά προϊόντα», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς.

Εγκαίνια της

Μονάδας Ποιότητας

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο κ. Γεωργαντάς είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και της Μονάδας Έρευνας Ποιότητας Γάλακτος που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα. Η Μονάδα στηρίζεται στις σύγχρονες τεχνολογίες και την επιστημονική γνώση με στόχο τη δημιουργία ενός υγιούς και αποτελεσματικού συστήματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη σύγχρονη κτηνοτροφία και τη βιομηχανική παραγωγή. Η λειτουργία της Μονάδας φιλοδοξεί να συνδέσει την ακαδημαϊκή έρευνα με την πρωτογενή παραγωγή, τη βιομηχανία τροφίμων και την τοπική παράδοση, με μία σειρά δράσεων.Για το στόχο της Μονάδας και το ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΛΓΟ Δήμητρα μίλησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Σέρκος Χαρουτουνιάν, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης. Ο κ. Γεωργαντάς εξέφρασε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να διαφυλάξει με κάθε τρόπο τα ΠΟΠ προϊόντα και νε ενισχύσει την έρευνα σε όλα τα επίπεδα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου