Επικαιρότητα

Να εξεταστεί η ένταξη στον Αναπτυξιακό των θετικά αξιολογηθέντων σχεδίων

Off

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Αρ. Πρωτ.:4358) κατέθεσε ο Σταύρος Καλογιάννης, με θέμα την ένταξη των θετικά αξιολογηθέντων επενδυτικών σχεδίων στον Αναπτυξιακό Νόμο

Στην ερώτησή του ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει:

Στον 5ο Κύκλο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) του Ν. 4399/2016 «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις», οι προϋπολογισμοί των υποβληθέντων επενδυτικών σχεδίων ξεπέρασαν κατά πολύ τον προϋπολογισμό του εν λόγω Κύκλου (400.000.000€).

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, ο προϋπολογισμός των θετικά αξιολογηθέντων σχεδίων που μένουν εκτός Νόμου, εκτιμάται σε 100.000.000€. Σημειώνεται δε ότι δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα οι προτάσεις όλων των Περιφερειών, που σημαίνει ότι το προαναφερόμενο ποσό θα είναι σημαντικά υψηλότερο.

Τα προαναφερόμενα ποσά αναφέρονται σε Δημόσια Δαπάνη, συνεπώς το πραγματικό κόστος των επενδύσεων αυτών, συμπεριλαμβανομένης και της Ιδιωτικής Συμμετοχής (δάνειο, ίδια κεφάλαια), θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ, ποσό που κινδυνεύει να μείνει αδιάθετο προς τις θετικά αξιολογημένες προτάσεις.

Ενδεικτικά για την Ήπειρο, ο προϋπολογισμός των θετικά αξιολογημένων προτάσεων υπολογίζεται σε 40.000. 000€ περίπου, ενώ το διαθέσιμο ποσό είναι 19.800.000€.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι επιχειρήσεις του κλάδου της πτηνοτροφίας (πτηνών πάχυνσης), οι οποίες ενώ εντάσσονται στον συγκεκριμένο Κύκλο ΜΜΕ μετά από αίτημα δεκαετιών, κινδυνεύουν να τεθούν εκτός, αν δεν υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού του συγκεκριμένου Κύκλου.

Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται να εξετάσει την ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο των θετικά αξιολογηθέντων σχεδίων του 5ου Κύκλου των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ